Nyheter

Skolor i Trelleborg bygger kaminer till Ukraina

I projektet Vi värmer Ukraina har elever och lärare på Yrkesvux och Söderslättsgymnasiets industritekniska utbildningar i Trelleborg tagit ett initiativ till att bygga kaminer som ska skickas till Ukraina. Planeringen har pågått för fullt i ett antal veckor; bland annat har skolorna kontaktat en rad olika företag som varit villiga att ställa upp med bland annat material, ritningar och transporter. I mitten på januari blir det nu en insats där eleverna ska svetsa ihop cirka 120 fältkaminer.

Samtliga kaminer kommer att vara klara för leverans i slutet på januari för vidare transport till Kävlinge där kaminerna sampackas med annat som ska skickas till Ukraina.

– Det här är ett utmärkt tillfälle för eleverna som går industritekniska utbildningar på Yrkesvux och gymnasiet att dels få omsätta sina nyvunna kunskaper till praktiskt resultat; dels få göra en värdefull insats för människor i Ukraina som är i behov av hjälp, säger Magnus Österberg, svetslärare på Yrkesvux.

– Vi har också en tanke om att det till varje kamin ska bifogas ett slags gåvobrev som våra gymnasieelever får skriva. De får skicka en hälsning på engelska med en beskrivning hur de tillverkat kaminen. På så sätt får eleverna möjlighet att arbeta med såväl teknik som språk i en och samma övning, berättar Christian Nilsson, förstelärare på Söderslättsgymnasiets industritekniska program.

Ett av de företag som bidragit med material till kaminerna är Plåtspecialisten.

– Det var en självklarhet för oss att bidra när vi fick frågan om vi ville skänka material till kaminerna, säger Anders Pettersson, vd på Plåtspecialisten.

Följande företag har också bidragit med bland annat material, ritningar, transporter, hjälp med planering och processflödet:

SB Lasertech

Plåtmekano

StåliTrelleborg

Laserstans

Väderstad

Briggen Tre Kronor

Tibab

Järnbro

INNTQ AB

Falkenklevs åkeri

Tools

Trelleborgs AB