Nyheter

Hitachi Energys teknik för elkvalitet stödjer Svenska kraftnät att stärka det svenska elnätet

Hitachi Energy meddelar idag tillsammans med företagets konsortiepartner Kanonaden, en stor order från Svenska kraftnät. Ordern inkluderar två STATCOMs (SVC Light® ) som kommer att stärka det svenska elnätet och förbättra elkvaliteten för att möjliggöra ytterligare nätkapacitet.

För att säkra nätets stabilitet och tillförlitlighet kommer STATCOMs kontinuerligt att tillhandahålla variabel reaktiv effekt som svar på spänningsvariationer. Hitachi Energy kommer att leverera en komplett lösning, från design och projektledning till leverans, installation och driftsättning.

Tekniken ska installeras vid två stamnätsstationer i Mellansverige för att möta det ökade behovet av el.

– Vi är glada över att kunna bidra till att öka försörjningstryggheten och utöka tillgången till hållbar energi i Sverige, säger Anna Svensson, chef för enheten Power Quality på Hitachi Energy. Dessutom är vi särskilt stolta över att leverera vår avancerade teknik och domänexpertis från vårt kompetenscentrum och tillverkningsanläggningar i Ludvika, Västerås och Landskrona.

Den befintliga SVC-anläggningen i Hamra utanför Enköping bedöms ha uppnått sin tekniska livslängd och förnyas nu med en STATCOM och i anläggningen Hall utanför Södertälje uppförs en helt ny STATCOM-anläggning intill det då förnyade 400 kV-ställverket.

De båda anläggningarna är mycket viktiga i det svenska stamnätet. De kommer att bidra till att upprätthålla driftsäkerheten och optimera den regionala överföringskapaciteten i stamnätet i Stockholmsområdet.

– Elektrifiering är avgörande för att nå klimatmålen och vi är stolta över att få fortsatt förtroende 2 / 2 från Svenska kraftnät att leverera både teknik och kompetens som bidrar till energiomställningen och ett mer hållbart, flexibelt och säkert elsystem här i Sverige, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy i Sverige. Att stärka stamnätet är avgörande för att kunna ta tillvara på förnybar energi och de investeringar som görs för ökad elektrifiering, tillägger han.

Att installera en STATCOM på en eller flera lämpliga punkter i ett elnät ökar kraftöverföringskapaciteten genom att förbättra spänningsstabiliteten och bibehålla en jämn spänningsprofil under olika nätverksförhållanden. Dess förmåga att utföra aktiv filtrering förbättrar elkvaliteten.

Hitachi Energy har över 130 års lång historia i Sverige och sysselsätter idag cirka 4500 medarbetare. Verksamheten finns från norr till söder, där de största verksamhetsorterna är Ludvika och Västerås, och företaget förväntas växa med ytterligare 1000 nya medarbetare under det kommande året för att ytterligare stötta energiomställningen.