Nyheter

Encirc och Diageo förändrar glastillverkningsindustri – genom vätgasdriven industriell ugn

Den ledande glastillverkaren Encirc och Diageo, en global ledare inom alkoholhaltiga premium-drycker, tillkännager ett partnerskap för att skapa världens första klimatneutrala glasflaskor i stor skala. Med hjälp av industriella ugnar drivna av vätgas är målet är att årligen producera 200 miljoner klimatneutrala flaskor åt Smirnoff, Captain Morgan, Gordon’s och Tanqueray.

Encirc, dotterbolag till Vidrala, planerar att bygga en ny industriell ugn vid sin anläggning i Chesire.

Den industriella ugnen, som kommer vara i full drift 2027, kommer att förändra glastillverkningens bland annat genom att:

Reducera koldioxidutsläpp med 90%. Det genom en energiblandning av grön elektricitet och lågkolväte. Avskiljningsteknik för koldioxid väntas fånga upp resterande koldioxidutsläpp till 2030.
Drivas av koldioxidfri elektricitet och väte, från Vertex (HyNet)-anläggningen i Cheshire.
Att årligen producera upp till 200 miljoner flaskor för Smirnoff, Captain Morgan, Gordon’s och Tanqueray-flaskor till 2030.

Encirc är en ledande global aktör inom hållbar glasproduktion. Under 2021 testade de, tillsammans med partnerns inom “Glass Futures”, att tillverka flaskor av 100% återvunnet glas i en industriell ugn driven av biobränslen. Resultatet var flaskor med 90% lägre koldioxidavtryck än vanliga glasflaskor.

– Detta kommer att vara ett stort steg mot vårt mål att producera klimatneutrala glasflaskor till 2030. Med stöd från regeringen och nyckelpartners tror vi att det kommer vara möjligt att ha denna ugn, som är den första av sitt slag, funktionell i början av 2027, säger Adrian Curry, VD för Encirc.  

Alternativa energikällor med låga koldioxidutsläpp är en viktig del för att nå klimatneutralitet. Vätgas har potential att bli en avgörande ren energikälla för företag och industrier över hela Storbritannien samt andra globala ekonomier. Dekarboniserade glasförpackningar kommer bland annat att vara en viktig del av den brittiska regeringens åtagande att nå nettonollutsläpp till 2050.

– Vi är verkligen glada över att vara en del av detta världsledande tillkännagivande som är en del av vårt åtagande att halvera våra Scope 3-koldioxidutsläpp till 2030. Alla alternativ för förnybar energi är viktiga för oss och vi skulle vilja se att både regeringen och industrin ytterligare accelerera den direkta leveransen av grön energi. Och då som ett mainstream-alternativ. I slutändan ser vi fram emot en värld där människor kan njuta av sina favoritdrycker från koldioxidfria glasflaskor, säger Ewan Andrew, President, Global Supply & Procurement och Chief Sustainability Officer på Diageo.