Nyheter

Blominmäki avloppsreningsverk byggt av YIT får RIL-priset

Blominmäki avloppsreningsverk vann RIL-priset 2022, som firar 50-årsjubileum i år. Vinnaren utsågs av riksdagsledamoten Elina Valtonen. I sitt tal betonade hon att var och en av de fyra finalisterna uppvisade en hög finsk expertis inom krävande ingenjörskonst.

– Blominmäkis avloppsreningsverk är ett banbrytande projekt som utmärker sig i internationell jämförelse. Det är exceptionellt krävande och av hög kvalitet, ett mästerverk inom underjordisk ingenjörskonst. Den kombinerar flera områden av teknisk expertis till en sömlös helhet. Dessutom frigör anläggningens helt underjordiska placering utrymme för annan konstruktion ovan jord”, säger riksdagsledamot Elina Valtonen.

Enligt Valtonen är detta ett samhällsviktigt projekt som fyller ett väsentligt uppdrag.

– Blominmäkis avloppsreningsverk skapar ett mervärde för samhället som kommer att hålla i åtminstone flera decennier. Rening av avloppsvatten är ett konkret sätt att skydda Östersjön och ett exempel på stadsutveckling när den är som bäst – kombinerat med energimässiga lösningar. Projektet är 100 % självförsörjande vad gäller värmeenergi och 70 % elektricitet, säger Valtonen och motiverar tilldelningsbeslutet.

– Vi är mycket glada över denna utmärkelse. Projektet har varit ett mycket betydelsefullt och långvarigt projekt för vårt företag. Allt som allt har vi grävt ut mer än 1 000 000 m3 berg under jord, byggt 12 500 m2 ovan jord byggnader och en 100 meter hög ventilationsstapel, gjutit nästan 100 000 m3 konstruktionsbetong och installerade cirka 10 000 000 kg konstruktionsstål med i bästa fall cirka 450 yrkesverksamma som arbetar tillsammans, säger Pasi Tolppanen, chef för segmentet Infrastruktur. på YIT, och fortsätter:

– Under byggskedet av Blominmäki avloppsreningsverk har det också gjorts mycket arbete för att ta hänsyn till miljön. Till exempel skulle vattnet som användes i schaktskedet i bästa fall kunna återanvändas med cirka 2/3 genom ett vatten återvinningssystem. Betong tillverkades på plats vid en särskild betongfabrik, vilket sparade cirka 500 000 kilometer transport. Jord och ballast återvanns också, vilket minskade behovet av att transportera jordmaterial. Mer än 12 000 ton avfallsbetong har använts i byggandet , som ersätter jungfruligt aggregat.

Vinnaren av RIL-priset tillkännagavs den 24 november 2022 på Ständerhuset i Helsingfors. Elina Valtonen utsåg vinnaren bland fyra finalister, baserat på bedömningar av en jury bestående av experter inom byggbranschen. Totalt åtta bidrag skickades in till RIL-priserna och nivån på tävlingen var riktigt hög.

Finlands Civilingenjörsförbund (RIL) delar ut det årliga RIL-priset till ett byggprojekt, plats eller koncept som bäst representerar premium, högkvalitativt, innovativt finskt ingenjörskunnande och kompetens. De vinnande projekten eller platserna måste också positivt främja den tekniska och sociala utvecklingen i Finland. Det första RIL-priset delades ut för 50 år sedan, 1972.

Blominmäki avloppsreningsverk är ett projekt av Helsingforsregionens miljötjänst HSY. Utöver YIT är dess partners Ramboll Finland Oy och Ramboll CM, FCG Finnish Consulting Group Oy, Afry Finland Oy och ARE.