Nyheter

Ny data från Global Carbon Project: Alla utsläpp från avskogning uppfångade i ny biomassa

Avskogning är i många fall ett miljöproblem – men det är inte rätt att skylla klimatförändringarna på avskogningen.

Global Carbon Project publicerade nyligen data om utsläpp och upptag av koldioxid. Siffrorna visar att alla koldioxidutsläpp från avskogning och ”Land use change” från och med år 1850 och framåt nu tagits upp i ny biomassa.

Det betyder att all ökning av koldioxidhalten i atmosfären beror på fossila utsläpp från kol, gas och olja.

– För att åtgärda klimatproblemen måste man fokusera på hur användningen av fossila bränslen ska minskas. Att fokusera på skogen löser inte klimatfrågan, utan innebär bara att man tvingar skogsägare att betala och ansvara för problem som de som utvinner och använder fossila bränslen ställt till med, säger Gustav Melin, vd för Svebio, när han kommenterar Global Carbon Projects nya siffror.

Läs mer om Global Carbon Projects nya siffror:

här.