Nyheter

Enviro får order på återvunnen pyrolysolja från Preem

Scandinavian Enviro Systems har fått en order på återvunnen pyrolysolja värd 2 MSEK från drivmedelsbolaget Preem. Oljan kommer att levereras under det första kvartalet 2023 och användas av Preem för produktionstester.

Drivmedelsbolaget Preem skall använda den levererade oljan som råvara för produktionstester för att fastställa hur väl den lämpar sig för framställning av olika biobränslen. Testerna kommer att ske vid Preems anläggning i Lysekil som sedan tidigare har beviljats tillstånd för att genomföra produktionstester av just pyrolysolja.

– Den här ordern är mycket viktig för oss eftersom den innebär ännu en bekräftelse på den kommersiella potentialen i vår olja och vår återvinningsteknologi. Att en stor aktör inom oljebranschen på vår egen hemmamarknad tar det här steget ger viktigt stöd för såväl vår svenska som internationella expansion, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro.

Den aktuella oljan kommer att framställas vid Enviros anläggning i Åsensbruk där Enviro utvinner bland annat olja ur uttjänta fordonsdäck med hjälp av sin egenutvecklade och patenterade återvinningsteknologi.

Preem är Sveriges största drivmedelsbolag och har höga ambitioner inom miljöområdet, bland annat har bolaget kommunicerat målet att producera 5 miljoner kubikmeter förnybara drivmedel och vara klimatneutrala i hela värdekedjan 2035. Pyrolysolja innehåller en hög andel förnyenselbart material till följd av fordonsdäckens stora innehåll av naturgummi och lämpar sig därför väldigt väl för framställning av miljömässigt hållbara biobränslen. Nyligen kunde Enviro kommunicera att ett dotterbolag till ett ledande amerikanskt oljebolag genomfört lyckade produktionstester av Enviros återvunna pyrolysolja.

Under det senaste året har Enviros pyrolysolja erhållit hållbarhetscertifiering i enlighet med det internationella miljöcertifieringssystemet ISCC EU, International Sustainability & Carbon Certification, samt REACH-godkännande. REACH är Europaparlamentets och rådets förordning gällande Registration, Evaluation, Authorisation och Restriction of Chemicals.