Nyheter

När smart teknologi möter effektiv logistik skapas magi

Bröderna Jonas, David och Andreas Wiklund från Piteå som tagit över Europa i en omöjlig bransch tilldelats andra pris i Årets Företagare i Sverige 2022.

– Jonas, David och Andreas visar att de tar frågan om hållbarhet på största allvar och låter det genomsyra hela sin verksamhet. Det de gör är storartat, inte bara för Piteå och Norrbotten utan för hela Sverige, säger Lars Lindberg regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Wibax arbetar för en hållbar utveckling där smart teknologisk kunskap sätts i kombination med effektiv logistik. Wibax har sitt huvudkontor i Piteå men etablerat sig runt om i Sverige, Finland, Estland och Norge.

Bolaget ägs och drivs av bröderna med stark lokal förankring i Piteå och Norrbotten samtidigt som man expanderat ut i världen. Deras tydligt profilerade fordon syns på vägarna och de satte också ett världsrekord 2021 då man var först ut med att använda en 64-tons, fullt ut eldriven, lastbil i ordinarie verksamhet.

Juryns motivering:

”Företagarna som började i norra Sverige har nu tagit över Europa. I en bransch som är kapitalintensiv och riskfylld har de vågat tro att det omöjliga är möjligt. Vi har sett en imponerande resa där de med ödmjukhet har mejslat ut och visat för andra vad entreprenörskap är. Med ett starkt driv och innovativ kraft är de ett föredöme inte minst på hållbarhetsområdet. God kemi genomsyrar hela företaget och det märks ända ut till kunden.”

Om Årets Företagare

Utmärkelsen Årets Företagare har gamla anor. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet.  

Årets Företagare delas ut till en företagare som utfört en prestation i sin kommun och som genom sitt sätt att vara fungerar som en förebild för andra företagare. Alla branscher kan premieras samt företagande inom olika tjänstesektorer.

Foto: John Howard