Nyheter

Vattenfall Eldistribution beviljas koncession för anslutningen av SSABs ljusbågsugn i Oxelösund

Energimarknadsinspektionen har beviljat Vattenfall Eldistribution koncession (tillstånd) för de elledningar som ska ansluta SSABs ljusbågsugn i Oxelösund. Koncessionen omfattar två 130 kV-luftledningar mellan Hedenlunda och Oxelösund. Ledningarna möjliggör för SSAB i Oxelösunds omställning till fossilfri stålproduktion.

I oktober 2020 lämnade Vattenfall Eldistribution in en ansökan om nätkoncession för linje för de elledningar som ska möjliggöra anslutningen av SSABs ljusbågsugn i Oxelösund. Energimarknadsinspektionen har nu meddelat tillstånd för ledningarna enligt den sträckning och utformning som angivits ansökan. Totalt planerar Vattenfall Eldistribution att dra närmare 75 km 130 kV-kraftledning för att ansluta den elektriska ljusbågsugnen, vilket möjliggör tillverkningen av fossilfritt stål.

– Elnätet spelar en central roll i klimatfrågan och energiomställningen. Dagens besked från Ei om att bevilja Vattenfall Eldistribution koncession gör det möjligt för oss att kunna bidra till vår kunds omställning mot en fossilfri ståltillverkning, säger Mats Engstedt, enhetschef för anläggningsinvesteringar, Vattenfall Eldistribution.

Arbetet går nu vidare med att planera för uppförandet av ledningarna.