Nyheter

Småföretagarnas Riksförbund: ”Inte rimligt att enskilda företag själva ska lösa sin tillgång på energi”

Text: Peter Thörn, Förbundsordförande, Småföretagarnas Riksförbund

Regeringen har skyndsamt bett Svenska Kraftnät inkomma med förslag på användningen av bolagets ”flaskhalsintäkter” och i det sammanhanget har förbundet liksom många andra remissinstanser beretts tillfälle att inkomma med synpunkter på hur dessa medel ska fördelas och användas.

Småföretagarnas Riksförbund uppskattar att avsikten är att både hushåll och näringsliv ska kunna ta del av medlen. Behovet av lindring av effekterna av den extrema prisnivån på el och andra energislag är uppenbart för alla.

När det gäller småföretagen är det inte rimligt att enskilda företag själva ska lösa sin tillgång på energi. Ett fungerande näringsliv förutsätter en fungerande energimarknad.

Hushåll och småföretag betalar en energiskatt på 36 öre per KWh medan industriföretag och storföretag med hög elförbrukning är befriade från denna skatt. Mot den bakgrunden anser Småföretagarnas Riksförbund att dessa skattebefriade företag ska undantas från kommande utbetalningar.

När det gäller principerna för hur medel utbetalas förordar Småföretagarnas Riksförbund den norska modellen där ersättning ges över ett visst pristak per KWh.

För att begränsa skadeverkningarna för medborgare och näringsliv anser Småföretagarnas Riksförbund att det snarast behövs olika skattemässiga och strukturella åtgärder, som:

Mest uppenbart är att nuvarande prismodell, avseende elexporten och prisområdesindelningen måste ses över.

Vidare bör alla möjligheter till ökad energiproduktion tas till vara och som skulle kunna påverkas genom ändrad beskattning eller genom ändringar i tillståndsregelverk. Det gäller bl. a. solceller, fjärrvärme och avfallsförbränning.

Generellt sänkt energiskatt samt sänkt moms på el.

Ökad avdragsrätt för investeringar i energieffektiviseringar.

Länk till synpunkterna till Svenska kraftnät via Småföretagarnas Riksförbunds hemsida:

https://smaforetagarna.se/remissvar/synpunkter-pa-utformning-av-forslag-till-nodatgarder/