Nyheter

De svenska innovationerna som ska ta oss ur energikrisen

Batterier av trä, bränsleceller av trä, vindkraftverk av trä och Afrikas första elbuss. Det är några av Sveriges smartaste energiinnovationer just nu, tillika finalister i E-Prize, tävlingen som arrangeras för 14:e året av Dagens industri och Aktuell Hållbarhet tillsammans med energikoncernen E.ON.

I en tid av såväl klimatkris som krig och elkris är en snabb energiomställning mer akut och angelägnare än någonsin. För 14:e året i rad delar Dagens industri och Aktuell Hållbarhet tillsammans med E.ON ut E-Prize, Sveriges största energipris, som belönar företagen med de mest innovativa lösningarna inom kategorierna Förnybar energi, Hållbara transporter och Energioptimering.

Årets tre finalister i kategorin Förnybar energi är:

Modvion som bygger vindkraftverk i trä. Företaget är baserat i Göteborg.

Svea Solar, Sveriges största solenergibolag. Utsågs 2020 till Årets supergasell av Dagens industri.

Cellfion i Norrköping som utvecklar cellulosabaserade membran till bland annat bränsleceller.

I kategorin Hållbara transporter är finalisterna:

Candela Technology med sina unika elektrifierade bärplansbåtar och fartyg. Företaget finns i Stockholm.

Elonroad i Lund som vill revolutionera elektrifieringen av vägtrafiken med hjälp av elvägar.

Roam, svenskarna som är Kenyas ledande tillverkare av eldrivna motorcyklar och bussar.

De tre finalisterna i kategorin Energioptimering är:

Linköpingsföretaget Envista, som med AI utvecklat ett “personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning”.

Ligna Energy i Norrköpingutvecklare av applikationer som lagrar energi i trämaterialet lignin.

Texel Energy Storage, ett Göteborgsföretag som bygger lagring baserad på vätgas och världens mest utvecklade Stirlingmotor.

Bland tidigare års vinnare av E-Prize finns bolag som Heart Aerospace, Einride och Polarium. Årets tre slutgiltiga vinnare av E-Prize 2022 presenteras på Dagens Industris och Aktuell Hållbarhets konferens Hållbart Näringsliv i november.

Vinnarna utses av en expertjury bestående av Anna Wolf, tf vd Power Circle, Sara Wallin, vd Chalmers Ventures, Jonas Bergqvist, fokusområdesledare framtidens energisystem, RISE, Christian Roos, innovationschef, E.ON och Per Olof Lindsten, ekonomi- och innovationsjournalist och juryns ordförande.