Nyheter

Industriell blästring i smart kabin

Allt fler vill säkra produktionen genom att samla alla processer in house. På Elmia Plåt visar Tebeco lösningar för blästring, avgradning och polering som passar även den lilla produktionslokalen.

– Med väldigt små medel kan du få in väldigt smarta lösningar, som den här blästerkabinen som till och med är flyttbar. Du slipper skapa ett helt blästerrum och får en lösning som verkligen är plug and play, säger Ulf Nilsson, försäljningschef.

Trenden med produktion som flyttat hem – inte minst under pandemin – har också med all tydlighet rört sig mot att man som tillverkare vill samla allt under eget tak, även moment som efterbearbetning.

– Det handlar ju om att få kontroll på hela processen och få bättre koll på ledtiderna, konstaterar Fredrik Rosenbring, säljare.

Allt handlar om ytan

Och hos Tebeco, ledande leverantör i Sverige av maskiner och utrustning till industriell blästring, trumling, slip- och avgradning liksom garnet för vattenskärning, är det ytbehandling som är i fokus. För här handlar verkligen allt om ytan.

– Tebeco är väldigt ytliga, säger Fredrik och ler.

Varje år levererar Tebeco närmare 20 000 ton blästermedel, från 25-kilossäckar till bigbag. I montern på Elmia Plåt visas exempel på blästermaterial i gnistrande cocktailglas.

– Vi vill gärna visa att det är dags att ta in de här processerna i finrummet, förklarar Ulf.

Likaså vill man lyfta det faktum att det handlar om en ytbehandling som lämpar sig för alla material‚ från trä, plast och gummi till stål och aluminium.

– Blästring passar även som efterbehandling för 3D-printade produkter.

Sex mässor i en ger synergier

För Tebeco har mässdagarna på Elmia hittills motsvarat alla förväntningar – och lite till.

– Det har varit fantastiskt, till och med första dagen rivstartade vi med många besök av både nya och gamla kunder. Och vi har sålt en maskin som går direkt till kund efter mässan, berättar Fredrik.

Ulf fortsätter:

– Elmia är en väldigt bra mötesplats för oss, Tebeco har ställt ut här i säkert 30 år, och Jönköping ligger bra till eftersom det är så centralt.

Elmia Produktionsmässor med sex mässor i en tycker Ulf ger en extra bonus.

– Konceptet är bra eftersom det lockar väldigt många olika kunder som också kan upptäcka oss, även om man egentligen är ute efter något annat. Alla besökare som kommer hit går ju igenom alla mässhallar och vi har mött både gamla och nya kunder.