Nyheter

”Väst är beroende av Rysslands gas och smutsiga pengar”

”Västvärldens sanktioner mot Ryssland undviker i praktiken importen av gas och olja. Dessutom aktar man sig för att rena det globala finanssystemet från smutsiga ryska pengar, på grund av riskerna för en stor ekonomisk kris. Inte mycket har hänt sedan annekteringen av Krim 2014.”

Det skriver Sasja Beslik, internationell finansprofil i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Under de senaste dagarna har talen från världsledare avlöst varandra. Fördömandena av den ryska aggressionen och krigföringen i Ukraina är ödesmättade, skarpa. Europa är under attack. ­Europeisk demokrati är under attack. Det är brutalt och hänsynslöst. Reaktionerna har i princip mynnat ut i tre huvudsakliga spår: sanktioner mot Ryssland, hjälp till Ukraina och ökat skydd och beredskap för sitt eget territorium.”

”Gräver man djupare i den första delen, nämligen sanktionerna, ­finner man två distinkta områden där västvärlden inte agerar och troligen inte heller kommer att göra det den närmaste framtiden. Det gäller dels import av rysk gas och olja, dels ryska pengar som finns i det globala finansiella systemet.”

”Cirka 25 procent av EU:s energiförbrukning kommer från naturgas. ­Beroendet av naturgas innebär ett beroende av Ryssland. Så har det varit och är det fortfarande. EU är den största importören av naturgas i världen och 41 procent av importen kommer från Ryssland. Anledningen till att det är så mycket rysk gas är att rysk gas är den billigaste. I stället för att diversifiera leverantörer de senaste 30 åren, har vi i väst diversifierat rutter för import av rysk gas.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/vast-ar-beroende-av-rysslands-gas-och-smutsiga-pengar/