Nyheter

Debatt: ”Kulturmord när lands­bygdens dammar rivs”

”Den svenska tolkningen av EU:s vatten­direktiv har ett ensidigt fokus på att värna natur­miljö. Landsbygdens livskraft och kultur­miljö ges ingen betydelse när små kraftverk och dammar rivs ut.”

Det skriver bl.a. Lars Hylander, oberoende forskare, docent i miljö­analys, aktiv lantbrukare och kultur­vårdare och Ulf Morgan Svensson
tidigare forskare på Chalmers inom den fysiska riksplaneringen med fokus på mark-, vatten- och energi­hushållning i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Sveriges landsbygd är ständigt utsatt för neddragningar och indragningar. Byskolor, banker, polis­stationer läggs ned, offentlig och privat service likaså. Nu kommer nästa kall­dusch – EU:s vatten­direktiv från år 2000. När vatten­myndigheterna implementerar det i Sverige har de haft ensidigt fokus på att återställa natur­tillståndet. Det är varken möjligt eller önskvärt efter naturens mång­hundra­åriga utveckling i samklang med människan.”

”En liten kraftverksdamm fungerar som en källa för viltet under torr­perioder. Dess vattenyta är estetiskt tilltalande och är en tillgång för friluftsliv, bad och fiske. Det är varken möjligt eller naturligt att omvandla dammar i jordbruks­bygderna med karp, gädda, abborre och ål till en närings­fattig fjällsjö med laxfiskar. Vatten­myndigheterna borde i stället se dammarna som en liten men viktig kompensation för den drastiska minskningen av sötvatten­ytan, som sjösänknings­företagen orsakade förra seklet, då ökad åker­areal var en fråga om liv eller död.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/kulturmord-nar-landsbygdens-dammar-rivs