”Den svenska tolkningen av EU:s vattendirektiv har ett ensidigt fokus på att värna naturmiljö. Landsbygdens livskraft och kulturmiljö ges ingen betydelse när små kraftverk och dammar rivs ut.”
Det skriver bl.a. Lars Hylander, oberoende forskare, docent i miljöanalys, aktiv lantbrukare och kulturvårdare och Ulf Morgan Svensson
tidigare forskare på Chalmers inom den fysiska riksplaneringen med fokus på mark-, vatten- och energihushållning i en debattartikel i Svenska Dagbladet:
”Sveriges landsbygd är ständigt utsatt för neddragningar och indragningar. Byskolor, banker, polisstationer läggs ned, offentlig och privat service likaså. Nu kommer nästa kalldusch – EU:s vattendirektiv från år 2000. När vattenmyndigheterna implementerar det i Sverige har de haft ensidigt fokus på att återställa naturtillståndet. Det är varken möjligt eller önskvärt efter naturens månghundraåriga utveckling i samklang med människan.”
”En liten kraftverksdamm fungerar som en källa för viltet under torrperioder. Dess vattenyta är estetiskt tilltalande och är en tillgång för friluftsliv, bad och fiske. Det är varken möjligt eller naturligt att omvandla dammar i jordbruksbygderna med karp, gädda, abborre och ål till en näringsfattig fjällsjö med laxfiskar. Vattenmyndigheterna borde i stället se dammarna som en liten men viktig kompensation för den drastiska minskningen av sötvattenytan, som sjösänkningsföretagen orsakade förra seklet, då ökad åkerareal var en fråga om liv eller död.”
Läs hela debattartikeln här:
https://www.svd.se/kulturmord-nar-landsbygdens-dammar-rivs