Nyheter

APR Technologies utvecklar ny pumpteknologi för rymdfarkoster

Nu startar APR Technologies en ny utveckling baserad på sin patenterade Electrohydrodynamic (EHD) teknologi. APR Technologies har beviljats ​​1,1 MSEK från Rymdstyrelsen och kommer att utveckla en pumpslinga som möjliggör effektiv och pålitlig termisk kontroll av olika rymdfarkoster inklusive rovers till Mars och månen.

Sådana fordon behöver pumpar med snabb reaktionstid som drivs av den plötsliga förskjutningen av den termiska miljön beroende på orienteringen mot solen under dagen och mycket kalla nätter. En annan applikation är kylning av satellitradar som avleder mycket kraft i sina aktiva antenner.

Flera nationer inklusive USA och i Europa har ambitiösa nya program för fortsatt utforskning av Mars och återvändande till månen.

Satellitbaserade radarsensorer efterfrågas mer och mer för olika applikationer där optisk observation inte är tillräcklig eller möjlig på grund av till exempel moln. APR EHD-tekniken erbjuder fördelar som energieffektivitet, omedelbar och kontinuerlig termisk reglering, lång livslängd och vibrationsfri tack vare en lösning utan rörlig mekanisk del.

Om APR Technologies AB 

Företaget grundades 2011 och är en global leverantör av ledande produkter för termisk hantering på rymdfarkoster, flygplan och fordonssystem. Huvudkontoret ligger i staden Enköping, Sverige, en timmes bilresa från Arlanda flygplats och den svenska huvudstaden Stockholm. APR Technologies United States partner finns i Seattle, Washington.