Nyheter

Teknikföretagen: ”Elkrisen – till stor del hemkokt”

”På måndagen nådde elpriset nya extremnivåer. Energikrisen är akut och Sverige måste satsa på planerbar elproduktion.”

Det skriver Klas Wåhlberg, vd, Teknikföretagen och Robert Tenselius, ekonom och energiexpert, Teknikföretagen i en debattartikel i Dagens Industri:

”När stängningen av reaktorer i kärnkraftverket Ringhals inleddes för två år sedan så öppnades luckorna för dyr europeisk el att i allt större utsträckning sätta elpriset i Sverige. Hushållens elräkningar skjuter i höjden och industrins konkurrenskraft tar därtill allvarlig skada. Politiken måste nu vidta åtgärder även i det korta perspektivet för att mildra situationen.”

”Eftersom vindkraften byggts ut i stor skala, inte minst i Tyskland och Danmark, är elmarknaderna i hela norra Europa väderberoende. När det blåser dåligt produceras mycket el med hjälp av fossil naturgas utomlands. Det är ett kraftslag med mycket hög rörlig kostnad – som dessutom nu drivits upp ännu mer av höga priser på såväl gas som utsläppsrätter inom EU. På grund av marginalprissättning, där det dyraste kraftslaget avgör elpriset, blir gaskraft styrande för elpriset. Det unika med de rekordhöga svenska priserna sedan drygt en vecka är att utländsk gaskraft allt oftare satt elpriset ända upp i norra Norrland.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/debatt-dags-for-politikerna-att-ta-elkrisen-pa-allvar/