Nyheter

Thomas Betong och Brixly i samarbete om klimatförbättrad betong

Thomas Betong som ingår i Thomas Concrete Group har levererat 1000 kubikmeter klimatförbättrad betong till Brixly och utbyggnaden av det femtio meter höga värmeverket i Säffle. Genom tidig dialog har Thomas Betong kunnat optimera projektets betongkonstruktion – något som inneburit både ekonomiska besparingar och en CO2-reducering på hela 50%.

Av de 1600 kubikmeter som Thomas Betong levererat till Brixlys projekt Värmeverket i Säffle är 1000 kubikmeter betong klimatförbättrad. Tillsammans med C-lab, Thomas Concrete Groups laboratorium för forskning och utveckling, togs helt unika betongrecept fram inför projektets start.

– Projekt som värmeverk har ofta väldigt tjocka konstruktionsdelar. Vi involverades så pass tidigt att vi tillsammans med Brixly och C-lab kunde skräddarsy en klimatförbättrad betong med låg värmeutveckling, utan att tumma på regelverken, säger Jonas Kilman, Teknisk Säljare, Thomas Betong.

Tillsammans har Thomas Betong och Brixly även optimerat konstruktionen. Genom att optimera mängd och armering till fundament, varmvattentanken, bränslelager och pump-rum har stora besparingar kunnat göras. Genom att samarbeta och optimera betongkonstruktioner har Brixly dels gjort ekonomiska besparingar, dels en 50% stor CO2-besparing.

– För oss är det självklart att jobba så hållbart vi bara kan. Vårt samarbete har fungerat jättebra och är ett bra initiativ från båda håll. Inte minst då vi lyckats göra besparingar både miljömässigt och ekonomiskt, säger Anders Vikström, Platschef, Brixly.

Första gjutningen gjordes i september 2020 och projektet planeras stå klart i november. Säffle Värmeverks nya varmvattentanken är 50 meter hög, 10 meter i diameter och ska rymma upp till 2700 kubikmeter varmvatten.

– Det krävs hållbara och robusta konstruktionsmaterial vad gäller denna typ av projekt. I det stora hela har Thomas Betong hjälpt oss otroligt mycket gällande våra miljökrav, säger Anders.

Foto: Säffle Värmeverket/AFRY