Nyheter

ABB tillkännager klimatinitiativ för Formel E på COP26

På FN:s 26:e klimatkonferens (COP26) i Glasgow tillkännager ABB idag projektet ABB Formula E Climate Initiatives, som understryker den globala teknikledarens satsning på att ge klimatfrågorna en mer framträdande plats.

ABB är huvudpartner till ABB FIA Formula E World Championship – världens första internationella racingserie för helt eldrivna ensitsiga racerbilar. Tillsammans med Formel E undersöker företaget fortlöpande nya sätt att via mästerskapet skapa ett ökat engagemang i alla hållbarhetsfrågor och maximera den positiva påverkan på de städer och länder där racertävlingarna hålls.

Detta har lett till utvecklingen av Climate Initiatives, som fokuserar på tre hörnstenar: Innovativ teknik, sociala framsteg samt mångfald och inkludering och kampen för förändringar. Initiativen diskuteras vid en paneldebatt på COP26 på onsdag med ABB:s kommunikations- och hållbarhetschef, Theodor Swedjemark, chefen för Formel E, Jamie Reigle, och ROKiT Venturi Racing-föraren Lucas di Grassi.

Enligt dessa tre hörnstenar genomförs aktiviteter i samband med ABB:s Formel E-tävlingar i stadskärnor runt om i världen. ABB bygger vidare på samarbetet med FIA Girls on Track för att stärka ställningen för kvinnor och främja jämställdhet mellan könen på ett innovativt, engagerande och positivt sätt. Här stöds också energiomställningen genom utbildning, medvetenhet och volontärarbete genom att event anordnas i skolor och lokalsamhällen. Det globala och lokala engagemanget drivs också av riktade program för offentliga angelägenheter på platser där racertävlingarna anordnas.

Di Grassi medverkar i panelen i sin nya roll som ABB:s senaste ambassadör inom ABB Formula E. Hans uppmärksammade engagemang inom hållbarhet och e-mobilitet gör honom till en idealisk partner för ABB i projektsamarbeten kring hållbarhetsfrågor och klimatförändringarna.

Theodor Swedjemark:

– Hållbarhet är grunden för allt vi gör – och inspirerar vår plan för framtiden. Tillsammans med Formel E är vi engagerade i COP26 i den fasta förvissningen att våra produkter och tjänster har en positiv effekt på att minska koldioxidutsläppen. För att kunna genomföra detta behöver vi samarbeta för att få bättre arenor för interaktion mellan alla våra intressenter. Våra gemensamma klimatinitiativ är ett perfekt exempel på detta samarbete, där vi använder seriens högprofilerade plattform för att visa upp hur vi kan fortsätta att tänja gränserna för tekniken, förbättra jämställdheten och kämpa för förändringar.

Jamie Reigle, chef för Formel E:

– På COP26 visar vi upp hur ABB FIA Formula E World Championship är en plattform för att accelerera innovationen för elbilar samt en hållbar utveckling. Vi hyser tillsammans med våra team, tillverkare, värdstäder och högt värderade partners som ABB tilltro till sportens kraft att kunna inspirera till förändring och skapa en bättre framtid för planeten. Vi är glada att kunna utvidga samarbetet med ABB genom ABB Formula E Climate Initiatives, ett djupare samarbete som lyfter dialogen kring innovation, sociala framsteg och förändringar i städer runt om i världen.

I denna samverkande anda har ABB också inlett ett samarbete med TIME Magazine på COP26 om att hålla en serie evenemang för kunskapsutbyte om olika klimatämnen: The Sustainability Series brought to you by TIME and ABB.

CNBC:s nyhetsankare Mark Barton är moderator och diskussionerna inkluderar ABB:s koncernledningsledamöter Tarak Mehta (Electrification), Morten Wierod (Motion), Theodor Swedjemark och chefen för ABB:s division Marine & Ports, Juha Koskela, liksom kunder, beslutsfattare och ledande representanter från internationella organisationer som International Energy Agency (IEA), United Nations Development Program (UNDP) och International Maritime Organization (IMO). Samtalsämnena innefattar utmaningar och lösningar på kärnteman för COP26, som digitalisering, elektrifiering och hur man bygger smarta nätverk, smarta städer och hållbara transportlösningar.

ABB har också släppt ett nytt avsnitt av podden ABB Decoded med tema kring COP26. Tillsammans med gästen Mike Peirce, Corporate Partnerships Director på Climate Group, diskuteras hur toppmötet kan bidra till att ta itu med de globala klimatförändringarna, vad som händer inte bara på COP26, utan också under sådant som föregått konferensen. Här talar man också om den känsla av brådska och angelägenhet som omgärdar COP26 och varför åren framöver är så viktiga.

ABB använder också sin globala närvaro till att påbörja ”ABB Road To COP” och kampanjen #ABB4ClimateAction via ett antal lokala event på viktiga marknader som USA, Storbritannien, Sverige, Schweiz, EU och Indien.

Som en del av ABB Road to COP kommer ABB att visa upp hur enkelt det är att ge sig ut på en långresa i en toppmodern elbil genom att köra en Porsche Taycan från Englands sydkust till COP26 i Glasgow. Resan på cirka 75 mil kommer att genomföras på en dag med laddstopp vid ett antal av ABB:s partnerstationer. En kort film om resan produceras för att lyfta fram de många fördelarna med e-mobilitet.

I enlighet med hållbarhetsstrategin 2030 planerar ABB att bli koldioxidneutrala genom att fortsätta övergången till förnybara energikällor och förbättra energieffektiviteten. I ABB:s EV 100-plan satsar man på att elektrifiera flottan på över 10 000 fordon till 2030 och planen syftar till att hjälpa till att minska kundernas årliga koldioxidutsläpp med 100 megaton – motsvarande årliga utsläpp från 30 miljoner bilar med förbränningsmotorer.