Nyheter

Södra ställer om till återvunnet material i emballage

Södra fortsätter satsa på cirkulära flöden. Genom ett nytt samarbete med svenska företaget Trioworld kommer Södras virkestäckande emballage nu innehålla 30 procent återvunnen plast, vilket beräknas minska de årliga utsläppen från emballaget med 23 procent.

– Med det nya emballaget säkerställer vi en hög leveranskvalitet till våra kunder och tar samtidigt ett nytt steg mot en mer cirkulär verksamhet med lägre utsläpp. Detta är en utveckling vi kommer fortsätta driva framåt. I frågan om hållbarhet finns inget målsnöre att passera och vi arbetar ständigt för att vara marknadsledande och utveckla våra processer. Det hjälper Södra och våra kunder att bidra till en hållbar klimatomställning, säger Andreas Jonasson, marknadschef Södra Wood.

Minskar utsläpp med 23 procent

Det nya virkestäckande emballaget kallas Trioworld Loop och kommer användas vid alla Södras virkesleveranser – både inom och utanför Sveriges gränser. Materialet innehåller minst 30 procent återvunnen konsumentplast, också kallat Post-Consumer Recycled (PCR) Plastics. Det är tidigare använd plast som återvunnits. Tack vare detta, beräknas Södra minska utsläppen med närmare 385 ton koldioxidekvivalenter per år. Det motsvarar 23 procent av de årliga utsläppen från emballaget.

Södra är först ut att erbjuda virkestäckande emballage med återvunnen konsumentplast på bred front. Utvecklingen ligger i linje med Södras mål om att minska utsläppen och fortsätta bygga en klimatpositiv verksamhet.

– Vi på Trioworld tror på långsiktiga relationer. I utvecklingen av morgondagens hållbara lösningar är ambitiösa samarbetspartners som Södra viktiga. Tillsammans minimerar vi klimatavtrycket från emballage utan att tumma på säkerheten vid transporten eller skyddet av virket. Trioworlds lösning med 30 procent återvunnen plast i PCR minskar utsläppen betydligt redan nu – men det är bara början för våra hållbara emballage för skogsindustrin, säger Adam Fransson, Senior Account Manager på Trioworld.

Södras virkesprodukter kommer att levereras med det nya emballaget Trioworld Loop från och med september.

Foto: Södra/Joel Dittmer