Nyheter

SOLÖ Mechanical uppnår stora energibesparingar med en skruvluftkompressor i ELGi:s EG-serie

ELGi Compressors Europe, ett dotterbolag till ELGi Equipments Limited, en av världens ledande luftkompressortillverkare meddelade idag att en av deras kunder, SOLÖ Mechanical, kommer realisera energibesparingar på upp till 20 000 EURO under de kommande fem åren med hjälp av en ELGi EG-skruvluftkompressor.

SOLÖ Mechanical, en svensk leverantör av metallplåt och skär-, bearbetnings-, svets- och monteringstjänster, letade efter en partner för att lösa de effektivitets-, buller- och tryckproblem som de hade med sin dåvarande luftkompressor.

ELGi:s team i Sverige gjorde en energibesiktning av tryckluftssystemet med hjälp av ELGi Air Audit som identifierade ineffektivitet och tillhandahöll rekommendationer för en uppgradering tillsammans med förväntade besparings- och kostnadsberäkningar.

Baserat på rekommendationerna från besiktningen beslutade SOLÖ Mechanical att ersätta sin gamla kompressor med en ELGi EG37 VFD-enhet (Variable Frequency Drive). ELGi Air Audit-analysen (som även bekräftades av ett oberoende konsultföretag från tredje part) uppskattar att SOLÖ Mechanical kommer spara cirka 350 EURO per månad, eller upp till 20 000 EURO på fem år, i energiförbrukningskostnader med en uppgradering till EG-serien.

Efter att ha installerat enheten i januari 2021 bekräftar en nyligen genomförd energirevision energibesparingarna. Efter 5 månader har ELGi:s EG-serie redan sparat SOLÖ Mechanical 1 630 EURO.

– Vi har letat efter en partner som kan ge oss en exakt översikt över våra tryckluftsbehov och även rekommendera en lösning som kan leverera pålitlig, oavbruten tryckluft till en lägre driftskostnad, säger Tommy Bolinder, underhållschef på SOLÖ Mechanical. ELGi:s team föreslog en luftrevision, vilken tydligt visade på områden med förbättringspotential och gav oss rekommendationer för de steg vi behövde ta och vilka besparingar projektet kan generera. De visade oss hur vi kan göra en energibesparing på 4 364 kWh per månad bara genom att byta ut den nuvarande kompressorn. Siffrorna talar för sig själva, det var ett lätt beslut fatta eftersom det minskar min energiräkning med 47%.”

– Att förstå prestanda och effektivitet för tryckluftssystem är avgörande i alla industriella tillämpningar, eftersom det direkt påverkar våra kunders resultat, säger Patrik Almström, Områdesförsäljningschef på ELGi Sverige. Med hjälp av ELGi Air Audit presenterar vi en tydlig bild av hur de kan minska energiförbrukning, belastning och slitage för sina tryckluftssystem, samtidigt som livslängden förlängs och livscykelkostnaderna sänks. Med luftrevisionsresultaten från SOLÖ Mechanical tillhandahöll vi en skräddarsydd lösning för tryckluftsbehovet, en lösning som maximerar kundens energibesparingar.

Den robusta konstruktionen av EG-seriens kompressorer möjliggör drift vid extrema temperaturer, från kalla till varma och från torra till extremt fuktiga förhållanden, vilket ger en totalt sett högre tillförlitlighet för tryckluftssystemet. ELGi:s högeffektiva kompressorelement är utrustade med egenutvecklade η-V-profilrotorer, med 4/5-lobkombination, utformade för att köras med låga rotorhastigheter.

Denna unika design minskar tryckförlusterna och tillsammans med OSBIC (Oil Separation by Impact and Centrifugal action), 3-stegsseparation tillhandahålls bäst energieffektivitet i klassen. 

Tack vare låga arbetshastigheter som ytterligare förbättrats av den variabla frekvensenheten (VFD), kan kompressorn anpassa sig till behovsförändringar och optimera luftflödet därefter och på så sätt sänka energikostnaderna. Dessa EG-kompressorer går väldigt tyst, vilket även bidrar till att förbättra komforten för de anställda på SOLÖ Mechanicals anläggning.

EG-serien understöds av ELGi:s branschledande garantiprogram, som utan begränsning i antal driftstimmar lämnar 10 års garanti på kompressorelementet, 5 års garanti på kompressorpaketet, 3 års garanti på den variabla frekvensenheten och 1 års garanti på elektriska komponenter samt gummi- och plastdelar.

Läs mer om produkterna i ELGi:s EG-serie:

här.