Nyheter

HMS Networks förvärvar majoritet i Owasys Advanced Wireless Devices

HMS Industrial Networks AB, ett helägt dotterbolag till HMS Networks AB (publ), har den 1 juli 2021 förvärvat 60% av alla aktier i spanska bolaget Owasys Advanced Wireless Devices S.L. Owasys, som har sitt huvudkontor i Bilbao med 20 anställda, är ett trådlöst kommunikationsföretag som designar och tillverkar produkter för nyttofordon och industrimaskiner.

Owasys utvecklar trådlösa inbäddade kommunikationsplattformar för fjärrövervakning och kontroll av mobila maskiner. Portföljen omfattar nyckelprodukter som owa4x, som är en IoT-gateway för bearbetning och överföring av data från trådbundna och trådlösa sensorer, enheter och kringutrustning till molnet, samt owa450 som är en IoT-plattform för styrning och övervakning av data från fordon och industrimaskiner via Edge-bearbetning.

Bland de fördelar som skapats av Owasys lösningar ingår minskat driftstopp på fordon samt datadrivet underhåll för att optimera servicescheman.

– Owasys gör det möjligt för HMS att satsa vertikalt på mobila maskiner och nyttofordon, vilket är en intressant del av vår strategiskt viktiga spelplan ´Information Centric´. Med Owasys stärker vi vår position för fjärråtkomst och datalösningar utöver vår nuvarande sweet spot inom fabriksautomation,säger Staffan Dahlström, VD för HMS Networks, och fortsätter: Owasys har en imponerande teknik och kundbas för ett företag i deras storlek och HMS kommer att bli en bra plattform för framtida utveckling.”

– Vi är mycket förväntansfulla över att kunna fortsätta utveckla vår marknad tillsammans med HMS. Vi ser goda möjligheter för tekniskt samarbete och HMS internationella närvaro kommer att vara till stor nytta för Owasys i vår fortsatta expansion,säger Javier Gurtubay, VD för Owasys.

Den 60-procentiga andelen i Owasys förvärvades av HMS från den befintliga ledningsgruppen, som kvarstår i ägande med 40 procent av aktierna och kommer att fortsätta att driva verksamheten. Owasys förväntas ha en nettoomsättning på 5,5 miljoner euro och ett EBIT på 1,4 miljoner år 2021.