Nyheter

900 m2 solcellfasad installeras i Mölnlycke Fabriker

Nu har den stora solcellssatsningen i Mölnlycke Fabriker, strax utanför Göteborg, börjat installeras. Det är Soltechs dotterbolag Soltech Sales & Support, Fasadsystem och Rams El som ligger bakom konstruktionen av det som nu blir en nästan 900 m2 stor färgglad solcellsfasad som inspirerats av textilkonstnären Viola Gråstens designstil.

Solcellsfasaden kommer att pryda Wallenstams nya parkeringsgarage i ett område där form, hållbarhet och platsens historia spelar en central roll.

Solenergikoncernen Soltech har en tillväxtstrategi som genom förvärv inom sol-, tak-, fasad- och elteknikbranscherna skapar synergieffekter för att integrera mer solenergi i vardagen. En strategi som är framgångsrik då tre av koncernens dotterbolag nu har börjat bygga en estetisk solcellsfasad i Mölnlycke Fabriker åt fastighetsbolaget Wallenstam. Fasaden blir nära 900 m2 stor och kommer att skifta i blått, terrakottarött, grönt och orange när den snart står färdig.

– Det är fantastiskt roligt att det här projektet nu är verklighet och solcellsfasaden är ett kvitto på att arkitektur, grön teknik och design med fördel kombineras. Extra roligt är att vi genomför projektet med två av våra systerbolag och vi är övertygade om att Wallenstam kommer att bli nöjda med sin nya vackra solcellsfasad, säger Markus Svensson, vd på Soltech Sales & Support.

Textilkontsnären Viola Gråsten har inspirerat

Solcellsfasaden är belägen på ett parkeringshus där man tar vara på den genuina bruksmiljön i designen och uppbyggnaden av området strax utanför Göteborg. Ambitionen med fasadens utformning är att föra tankarna till textilkonstnären Viola Gråsten som under 1900-talet var verksam i Mölnlycke Fabriker och var vida känd för sina för tiden ovanligt färgsprakande mönsterkollektioner. Nu blir solcellsfasaden inspirerad av hennes designstil, och kommer dessutom att bidra med grön energi till garagets laddstolpar, belysning samt det lokala elnätet.

– Vi är både glada och stolta över att uppförandet av vår solcellsfasad i Mölnlycke Fabriker nu tagit fart. Den passar väl in i en stadsbild och miljö där vi vill lyfta fram hållbarhet i alla led. Vi ser fram emot att kunna använda grön energi direkt från solen i vårt nya garage till både belysning och laddstolpar för elbilar, säger Marina Fritsche, vice vd och regionchef på Wallenstam.