Nyheter

Konecranes vinner servicekontrakt med LKAB

Konecranes har vunnit ett flerårigt servicekontrakt med den internationella gruv- och mineralkoncernen LKAB. Kontraktet omfattar service och underhåll av cirka 1 600 objekt vid fyra anläggningar i norra Sverige, norr om polcirkeln.

Konecranes tog hem affären tack vare företagets beprövade teknik och förmåga att förbättra kundernas säkerhet och produktivitet, även under de mest krävande förhållanden.

LKAB:s gruvor i norra Sverige ligger isolerat och i svåra vintermiljöer, med temperaturer som ofta kryper under -20 ºC. Inuti anläggningarna finns en del av utrustningen som behöver regelbunden service mer än en kilometer under jord, och de massiva industriella portarna måste fungera felfritt med tanke på de stabila temperaturer som krävs för att tillverka järnmalm. Noggrann planering, träffsäker teknik och säkerhet är av yttersta vikt.

– Konecranes är sedan tidigare vår leverantör i Malmberget. Baserat på detta beslutade vi oss för att utöka samarbetet till hela företaget, inklusive våra dotterbolag. Det fleråriga avtalet ger oss möjlighet att tillsammans med Konecranes planera ett gemensamt långsiktigt underhållsarbete, och vi ser fram mot att påbörja nästa skede, säger Johan Rotmalm, kontraktsansvarig vid LKAB.

Konecranes kommer utföra service och underhåll på industriella portar och lyftutrustning vid LKAB:s anläggningar i Kiruna och Svappavaara, samt på lyftutrustning i Malmberget och Luleå. Kontraktet omfattar också tillgång till Konecranes ledande digitala verktyg för smartare service, vilket möjliggör att tillsammans nå målet med att leverera ett kostnadseffektivt underhåll i världsklass.

Avtalet understryker Konecranes ledande position, drivet av investeringar i digitalisering och teknik samt ett starkt engagemang för att hjälpa kunder och industrier att bli mer effektiva, hållbara och säkra.

Foto: LKAB