Nyheter

Euromekaniks första vätgaslager levererat

Vätgasen och biogasens ökade popularitet och efterfrågan är årets tydligaste trend. I dagarna levererades Euromekaniks första vätgaslager för vätgasframställning, till det EU-finansierade projektet ZEHTC (Zero Emission Hydrogen Turbine Center) i Finspång. Det är ett första steg på en mycket spännande marknad som kommer växa i hela Norden.

– Vi vet att vi har ögonen på oss ifrån flera olika länder just när det gäller vårt arbete med vätgas i allmänhet och ZEHTC i synnerhet. Som en direkt funktion av de nordiska ländernas höga ambitioner att minska utsläppen av växthusgaser blir vätgasen alltmer efterfrågad som energikälla både enskilt men också som inblandning i andra gassystem, säger Peter Rydebrink, vd på Euromekanik.

Vätgaslagren levererades färdigbyggda i två 40-fotscontainrar direkt till Siemens Energy’s anläggning i Finspång. Nu kvarstår för Euromekaniks del leveransen av en elektrolysör och kompressor under första kvartalet 2021.

Euromekanik har tillsammans med Wystrach utvecklat och dimensionerat vätgaslagret till anläggningen.

Vätgasen är här tänkt att användas som bränsle vid tester av Siemens Energy’s gasturbiner. Lösningen har utvecklats i ett nära partnerskap mellan Wystrach och Euromekanik med en öppen och möjlighetsinriktad kommunikation med uppdragsgivaren.

Wystrach har stått för hårdvaran och Euromekanik har ansvarat för att skapa en säker systemintegration där man tagit fram passande dimensioneringar och varit engineering-stöd igenom hela processen.

– Det är roligt att arbeta med hela lösningar inom vätgasområdet just nu. Det är verkligen på allas läppar. Tidigare har vi varit med i diskussionerna kring utvecklingen av HYBRIT-tekniken för framtagande av fossilfritt stål. I den processen är vätgas en viktig komponent. Jag tror att 2021 blir året när vätgasen på allvar blir accepterad som energilagringslösning, avslutar Peter Rydebrink.