Nyheter

Eco Energy World slår tillbaka mot Realtid

Eco Energy World och dess VD Svante Kumlin har i ett antal artiklar på ekonomisiten Realtid.se kritiserats för att de stämt Realtid för förtal.

Den 9:e december gick Publicistklubben, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Svenska Journalistförbundet ut i försvar för Realtid och menade att:

”när en svensk affärsman ger sig på en liten granskande svensk tidning genom advokatbyråer i utlandet måste svenska medier och vänner av press- och yttrandefrihet agera.”‘

Nu svarar Eco Energy World och Svante Kumlin på kritiken i Dagens Media:

”Jag förstår att det är kontroversiellt och ovanligt att stämma Realtid och svenska journalister. Det är nu en fråga för rättsväsendet, och det finns liten anledning att diskutera det här. Men jag tycker det är mycket stötande för mig personligen att kallas oärlig och ohederlig. Jag var huvudägare av Eco Supplies, som producerade solceller i en fabrik med 120 anställda i Gällivare”

”Företaget gick i konkurs när Kina bestämde sig för att dumpa priser och konkurrera i stort sett alla solcellstillverkare i Europa, så nära som alla svenska solpanelstillverkare gick i konkurs var det helt enkelt inte möjligt att konkurrera med den kinesiska kostnadssituationen. Personligen förlorade jag de flesta av mina tillgångar i konkursen och mycket mer än Swedbank. Det är inte ovanligt att uppleva konflikter och kontroverser efter sådana incidenter. Jag har bestridit påståendet till Swedbank, jag är inte skyldig dem något. Jag har inte heller informerats om att jag har några skatteskulder till Sverige efter min flyttning 1996.”

Svante Kumlin tar även i sitt inlägg i Dagens Media upp Realtids egna, något skakiga, historia:

”I detta sammanhang tycker jag att det är relevant att säga några ord om Realtid.se. Ett medieföretag som har gått med förlust i 17 år och som genomgick en omstrukturering 2012, med skulder på 16 miljoner och där aktieägarna förlorade tre fjärdedelar av sina pengar. Företaget har haft 60 betalningsanmärkningar de senaste 3 åren där restförda skatter ingår. Men Realtid gillar att skriva om andra företag och människor som har liknande problem utan att nämna deras egna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagensmedia.se/alla-nyheter/debatt/svante-kumlin-realtids-och-aschbergs-attacker-ar-oriktiga/