Nyheter

Tata Steel och POSCO samarbetar kring framtidens transporter

Ståltillverkarna Tata Steel i Europa och POSCO från Sydkorea har inlett ett samarbete för att utveckla och testa avancerade stål- och rörkonstruktioner. De innovativa stålkoncepten kommer att användas för att skapa en hyperloop – ett rör som är tillräckligt stort för att kunna bära en passagerarvagn eller godsvagn som kan färdas i över tusen kilometer i timmen samtidigt som de använder mycket lite energi.
– Hyperloops har stor potential när det kommer till att bygga framtidens snabba och hållbara transporter. Vårt samarbete med POSCO innebär samtidigt att vi kan samla vår gemensamma tekniska expertis och satsa på innovation, säger Ernst Hoogenes, teknisk chef på Tata Steel.
Stål är ett viktigt material för att bygga den infrastruktur som behövs för en så kallad hyperloop, inte minst de rör som används. De gigantiska stålrören som krävs har många unika egenskaper. De måste till exempel låta passagerar- eller godsvagnen inuti resa i en lågtrycksmiljö – där luft avlägsnas för att minska motståndet och minimera energiförbrukningen – samt behålla rakheten över långa avstånd.