Nyheter

Jernkontoret värd för ESTAD 2021

Mellan 14−18 juni 2021 står Jernkontoret värd för den femte upplagan av konferensen The European Steel Technology and Application Days, ESTAD 2021 – en betydelsefull teknisk konferens och mötesplats för europeisk stålindustri.

ESTAD hålls vartannat år och arrangeras gemensamt av Jernkontoret och dess motsvarigheter i Tyskland (Stahlinstitut VDEh), Österrike (ASMET) och Italien (AIM).

– ESTAD har etablerat sig som en viktig mötesplats för stålproducenter, stålanvändare, fabriksleverantörer, forskningsinstitut samt universitet från hela världen. Bredden av bidrag bland presentationerna ger besökarna möjlighet att få den senaste informationen om nya idéer och utveckling såväl som om det senaste inom produktion och tillämpningar av järn och stål, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret.

Branschen kommer att träffas i Stockholm för att diskutera hur stålindustrin kan bli en ännu mer aktiv deltagare i den pågående övergången till ett hållbart samhälle. Många med en stark övertygelse om att vetenskaplig upptäckt och innovation är de grundläggande verktygen för att uppfylla högt satta mål.

Konferensen pågår under fem dagar. Den inleds på måndagen med plenarsessioner och samkväm under vilken den svenska stålindustrins vision ”Stål formar en bättre framtid” är ledstjärna.

Miljö, handel, hållbarhet samt nya teknikfrågor diskuteras. Tisdag till torsdag ägnas åt tekniska presentationer i upp till åtta parallella sessioner. På onsdag kväll sker den sedvanliga konferensmiddagen, som kommer att äga rum i Stockholms stadshus. Fredagen ägnas åt företagsbesök, bland alternativen finns ett exklusivt besök på SSAB i Luleå och den nya pilotanläggningen HYBRIT.

ESTAD 2021 har nu öppnat för konferensbidrag – Call for papers

Fram till den 15 oktober välkomnar ESTAD 2021 abstracts som ryms inom något av de sex huvudområdena:

  • Ironmaking
  • Steelmaking
  • Rolling and forging
  • Steel materials and their application, additive manufacturing and surface technologies
  • Industry 4.0
  • Environment and energy

Konferensens Scientific Advisory Board leds av Göran Carlsson (tidigare vd för forskningsinstitutet Swerim) och består av de experter som ska bedöma inkomna bidrag. Cirka hälften av gruppen utgörs av nordiska experter.