Nyheter

Spännande utvecklingsarbeten och tester vid fabriken i Lesjöfors

Detta för att lösa förfrågningar som Lesjöfors fått om tunga fjädrar med hög hållfasthet som utsätts för höga temperaturer, har ett nytt material testats med framgång.

En av de förfrågningar som inkommit är via säljkontoret i Holland, där företagets kund velat ersätta tallriksfjädrar med tryckfjädrar i en applikation i ett vriddon för stora ventiler.

Kraven var att tryckfjädrarna måste klara en arbetsmiljö på flera hundra grader och vara mycket hållfasta. Dessutom skulle fjädrarna vara ATEX-certifierade, det vill säga inte utgöra någon explosionsrisk.

Interna diskussioner mellan flera bolag

Försäljningschefen André Boskemper kontaktade koncernens teknikchef Stefan Musslinder för att diskutera möjligheter och utmaningar. Via diskussioner med Per Davidsson, teknisk ansvarig vid fabriken i Lesjöfors, föddes idén att testa att tillverka tryckfjädrar i verktygsstål. Verktygsstål används vanligtvis till industriverktyg och tillverkas av Uddeholm, världsledande producent på området och med tillverkning i grannkommunen Hagfors.

Tester och mätningar

Ett alternativ för fjädrar som ska klara extrema temperaturer är att tillverka dem i rostfritt stål eller att använda superlegeringar såsom Inconel eller Nimonic. Nackdelen är att de är mycket kostsamma jämfört med verktygsstålet. Dessutom är hållfastheten på dessa ganska låg i grova dimensioner. Därför såg Lesjöfors stor potential i fjädrar i verktygsstål och beslöt att tillverka prototyper och utföra tester.

– Vi tillverkade tio fjädrar i verktygsstål på cirka tio kilo styck och härdade dem till hårdhet 50 Rockwell C. Sedan provade vi varmhållfastheten genom att trycka dem till stumt tillstånd när de var mellan 200 och 300 grader Celsius. Vi kan på det sättet avgöra hur fjädrarna tål höga temperaturer. Testresultaten är mycket positiva och vi ser fram emot fler tester under längre tidsserier, säger Stefan Musslinder.

Hög kvalitet och prisvärt

Potentialen för fjädrar i verktygsstål är stor då även Lesjöforsbolaget i Åminnefors, Finland, har fått förfrågningar från Asien på liknande fjädrar.

– Det är inte ovanligt att vi får förfrågningar på fjädrar som ska arbeta nära en ugn eller i flödesventiler för ånga till exempel. Tryckfjädrar i verktygsstål skulle kunna komma att bli ett mycket gott och prisvärt alternativ i många applikationer där fjädrar behöver klara en förhöjd temperatur, säger Per Davidsson, teknisk chef för Lesjöfors Fjädrar i Lesjöfors.