Nyheter

Doceram: slag- och böjbeständig keramik med hög prestanda

Dortmund-baserade Moeschter Group GmbH är specialiserat på högpresterande material. Koncernen har fyra oberoende företag under sitt paraply: Dotherm, Isocos, Doceram och Doceram Medical Ceramics, som var och en utvecklar och marknadsför professionella lösningar för industriella tillämpningar inom sina specifika områden.

Dotherm och Isocos tillverkar elektrisk och termisk isolering med teknikplast, fiberplastkompositer och avancerade högteknologiska material. Doceram fokuserar sin utveckling på industriellt keramiskt material med enastående egenskaper och används som ett alternativ till metall.

Doceram Medical Ceramics fokuserar på halvfabrikat med tandprodukter, utvecklar och producerar tandfräsämnen under varumärket Nacera, från vilka alla keramiska tandproteser tillverkas.

Doceram: individuella branschlösningar med morgondagens standarder

Doceram gör högpresterande keramik användbar som en ny typ av material för industriella tillämpningar. Med sina lösningar för svetsteknik inom bilteknik har företaget blivit världsledande. Allmän maskinteknik, metallbearbetning, formningsteknik, livsmedels- och elektroteknikindustrin förlitar sig också på keramiska produkter från Doceram. På grund av dess speciella egenskaper används materialet i ett mycket brett spektrum av industriella tillämpningar och blir allt populärare.

En av orsakerna är att komponenter med lågt slitage, som har en betydligt längre livslängd än konventionella metallmaterial, ökar tillförlitligheten i processerna och minimerar produktionsriskerna.

I många fall kan keramik göra mer än stål

Doceram högpresterande keramik är icke-metalliska material baserade på keramiskt pulver och producerade genom sintring och optimerade för tekniska tillämpningar. Genom att använda olika råmaterial som zirkoniumoxid, kiselnitrid och aluminiumoxid samt olika tillverkningsprocesser, kan den färdiga produktens egenskaper anpassas exakt efter kundens krav. Till exempel har material A-132, som är baserat på aluminiumoxid, en maximal driftstemperatur av 1 700°C och en extremt hög hårdhetsgrad (2 000 HV 0,5).

Däremot är den maximala drifttemperaturen för Cerazur, ett zirkoniumbaserat material, 1 000°C, men det uppnår en enorm böjhållfasthet på 1 300 MPa och, till skillnad från de flesta keramiska material, en oerhört hög sprickstyrka på 12 MPa√m. Bland de viktigaste egenskaperna hos industriell keramik är dess exceptionellt höga slitstyrka och temperaturstabilitet.

Det möjliggör mer än 20 gånger längre livslängd jämfört med konventionella material. Dessutom är den elektriskt isolerande och magnetiskt neutral, vilket gör den idealisk för användning vid tillverkning av elektroniska komponenter. En annan viktig fördel jämfört med metalliska material: DOCERAM industriell keramik är kemiskt inert.

Brett utbud av tillämpningar inom maskin- och anläggningsteknik

Idag används högpresterande keramik för att tillverka bland annat formverktyg, standardkomponenter som cylindriska, centrerings- eller svetsstift, allmänna slitagelement, hållare för induktiva processer, bussningar, tryckstycken, glidskor, hydrocykloner, smältdeglar, avståndsmätare, mätare, kulor, stöd, underlag, skyddsplattor och lagerbussningar.

Precision och teknisk renhet genom cylindriska stift

För cylindriska stift använder Doceram huvudsakligen det zirkoniumbaserade materialet Z-101. Detta material kännetecknas av hög hårdhet, böjmotstånd, brotthårdhet och dimensionell stabilitet. Dess extrema motståndskraft mot nötning garanterar lång livslängd och garanterar teknisk renhet. Dessutom har materialet så hög slaghållfasthet att det är första valet för ett brett spektrum av tillämpningar.

Samtidigt är det elektriskt isolerande och icke-magnetiserbart, detta är en betydande fördel vid exempelvis motståndssvetsning och gör det också till den idealiska produkten för tillämpningar vid montering och testning av elektroniska komponenter.

För tillämpningar inom automationsteknik rekommenderar Doceram materialet Z-1000 för cylindriska stift, som används för positiv positionering av gripkäftar eller till exempel snabbkopplingselement, underhållsfria lageraxlar för svängbara spakar, rullar eller växelhjul. Docerams cylindriska stift används också i rullager som roterar långsamt, underhållsfria nållager i högtemperaturområdet.

I elektronikindustrin och i testteknik används cylindriska stift som slitstarka stopp vid placering av tryckta kretskort i automatiska placeringsmaskiner eller testutrustning. Tillsammans med kunder från fordons-, maskinteknik- och anläggningsindustrin utvecklar Doceram-teamet individuella, anpassade lösningar från små till stora serier. Inom svetsteknik erbjuder Doceram ett brett utbud av standarddelar: svetscentreringsstift, positioneringsstift och cylindriska stift.

Bild: Moeschter Group GmbH