Nyheter

USPTO avser bevilja SeaTwirl patent för en vattenbaserad nödbroms

Vindkraftsbolaget SeaTwirl har fått besked om att det amerikanska patentverket (USPTO) avser bevilja ett patent för en vattenbaserad nödbroms.

Alla vindkraftverk behöver en nödbroms som hindrar dem från att rotera så snabbt att de skadas. Den traditionella lösningen är en skivbroms, vilket för med sig flera problem som värmebortledning och tillförlitlighet till havs.

Den lösning som USPTO nu avser att bevilja patent på bromsar verket genom att styrbart utnyttja dess rotation för att flytta vatten. Enligt en realisering av lösningen, är en kåpa monterad på det stillastående generatorhuset och sänks delvis ned i vattnet och fylls med luft, ungefär som en dykarklocka. På den roterande delen av verket monteras fenor som så länge bromsen inte slagit till roterar i luften under kåpan. När bromsen slår till töms kåpan på luft genom att ventiler längst upp öppnas.

Det gör att fenorna där inunder istället för att snurra i luften börjar flytta vatten upp genom kåpan och ut genom ventilerna. Det mycket större motståndet för fenorna i vattnet bromsar på så vis rotationen. Det ska dock noteras att lösningen som USPTO avser bevilja patent på är konceptuell och inte begränsad till någon särskild realisering.

– Vi arbetar hela tiden strategiskt med vår patentportfölj. Eftersom enkelhet är A&O ute till havs, kan vi stärka vår marknadsposition genom att skydda tekniska lösningar som är enkla och robusta och därmed tillförlitliga under tuffa havsbaserade förhållanden, säger Peter Schou, Interim VD SeaTwirl.

SeaTwirl AB är ett svenskt utvecklingsbolag inom vindkraft med visionen att bli en ledande aktör inom den nya och snabbt växande marknaden för havsbaserad flytande vindkraft. SeaTwirls unika flytande vindkraftverk är enkelt och robust med få rörliga delar.

Detta passar förhållandena på havet och minimerar behovet av underhåll, vilket leder till färre stillestånd och fler drifttimmar. Bolagets första prototypinstallation installerades i havet år 2015. Utvecklingen sker nu på nästa fullskaleenhet om 1MW installerad turbineffekt.

Bild: Pixabay