Nyheter

Alelion Energy Systems tecknar avtal med Huddig AB

Alelion Energy Systems AB har tecknat ett avtal med den svenska anläggningsmaskinstillverkaren Huddig AB om utveckling av högspänningsbatterier. Batterierna är av hybridtyp och skall användas för att ta fram en hybridversion av Huddigs grävlastare, ”TIGON”. Ordern, som omfattar utvecklingsarbete samt framtagandet av ett första prototypbatteri, beräknas levereras under det andra kvartalet 2020 och är sammanlagt värd ca MSEK 1,8.

Huddig AB är marknadsledande inom grävlastare i Sverige och har tillverkat mer än 10 000 maskiner sedan starten 1959. Genom samarbetet med Alelion Energy Systems avser företaget att ta fram en hybridversion av bolagets storsäljande grävlastare. Hybridgrävlastaren kommer att få en drivlina som kombinerar en förbränningsmotor med flera elmotorer som försörjs av ett litiumjonbatteri.

För Alelion innebär ordern ett första insteg på anläggningsmaskinsmarknaden. Företaget har sedan ett drygt år tillbaka ökat sina satsningar inom specialfordonssegmentet som kännetecknas av mer avancerade och kundanpassade batterilösningar. I takt med den ökande uppmärksamheten kring klimatpåverkande och hälsovådliga utsläpp har allt fler tillverkare av specialfordon börjat undersöka möjligheterna till en elektrifiering med hjälp av litiumjonteknologin.

– Vår långa erfarenhet av litiumjonteknologin och vår höga tekniska kompetens ger oss goda möjligheter att ta fram den typ av specialanpassade högspänningsbatterier som det oftast handlar om inom segmentet specialfordon, säger Åsa Nordström, tf vd för Alelion Energy Systems. Det här är ett segment där efterfrågan på litiumjonbatterier växer i takt med ökande miljökrav.”

– Vi ser fram emot att samarbeta med Alelion Energy Systems i framtagandet av ett litiumjonbatteri för vår fullhybridiserade grävlastare, Tigon. Deras erfarenhet inom utveckling och tillverkning av batterier för fordonssidan är ett bra komplement till vår kompetens inom utveckling av avancerade entreprenadmaskiner. Efterfrågan på hybridmaskiner inom entreprenad förväntas öka kraftigt för att minimera emissioner och buller, inte minst i känsliga omgivningar och stadsmiljöer, säger Lars Lindahl, vd för Huddig.