Nyheter

Eva Vitell blir ny VD för HYBRIT

HYBRIT Development AB, som ägs av SSAB, LKAB och Vattenfall, utser Eva Vitell till ny VD. I sin nya roll kommer hon att driva utvecklingsarbetet i en intensiv period, utveckla organisationen och säkerställa att den ambitiösa tidplanen för HYBRIT möts.

Eva Vitell kommer närmast från Vattenfall Eldistribution där hon idag ansvarar för Kund och Marknad.

─ Jag är väldigt glad och förväntansfull. Att få vara med och revolutionera stålindustrin och bidra till omställningen till fossilfrihet tillsammans med skickliga och motiverade medarbetare, är på alla sätt ett fantastiskt uppdrag, säger Eva Vitell.

─ Evas gedigna erfarenhet av och förmåga att kombinera teknisk utveckling, affärsutveckling, ekonomisk och miljömässig hållbarhet kommer att bidra starkt till HYBRITs framgång. Hennes starka driv, ledarskapsförmåga och långa erfarenhet från energibranschen kommer att vara en stor tillgång, säger Martin Pei, CTO för SSAB och ordförande för HYBRIT.

Eva Vitell tillträder den 1 februari 2020.

Eva Vitell är idag chef för Kund och Marknad på Vattenfall Eldistribution och har tidigare varit chef för Vattenfalls svenska vindkraftsutveckling och miljöchef för Vattenfalls nordiska verksamhet. Hon är civilekonom med en examen från Handelshögskolan i Stockholm.

Fakta HYBRIT:
Hybrit Development AB är ett samriskbolag som ägs av ståltillverkaren SSAB, gruvbolaget LKAB och elbolaget Vattenfall med målsättningen att ta fram världens första fossilfria malmbaserade ståltillverkning. Projektet initierades våren 2016 och målsättningen är att ha en industriell process framme till 2035. Genom att använda fossilfri el och vätgas istället för koks och kol under ståltillverkningen kommer utsläppet att bli vatten istället för koldioxid. Initiativet har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med tio procent. HYBRIT initiativet har beviljats finansiellt stöd från Energimyndigheten. Reserach Project 1(RP1) är ett omfattande samarbete mellan industri, högskolor och forskningsinstitut för att kartlägga möjliga fossilfria steg i värdekedjan energi, gruva, järn och stål. Läs mer på www.hybritdevelopment.com

Bilden:
Eva Vitell.
Bild: Hybrit