Nyheter

Nya förvaringssskåp för litiumjonbatterier – från DENIOS

Nu lanserar DENIOS förvaringsskåp för litiumjon- och litiumbatteriförvaring. Skåpen SmartStore och SafeStore är brandklassade både för utvändig och invändig brand. Skåpen erbjuder optimala förhållanden för förvaring och laddning.

Användningen av litiumenergilagring sprids snabbt inom många områden, exempelvis elektriska verktyg, trädgårdsredskap, ficklampor och elcyklar. Fördelarna är låg vikt, snabba laddtider och att de är extremt energitäta. Men den höga energitätheten innebär även risker: batterierna kan skapa en termisk rusning som leder till explosionsartade bränder som sprider sig snabbt.
Särskilt farligt blir det om litiumbatterierna är defekta eller hanteras felaktigt.

Säker förvaring av litiumjonbatterier
För att minska riskerna vid förvaring av litiumjonbatterier har DENIOS utvecklat litiumjonskåp. Modellerna heter SafeStore och SmartStore och är anpassade för att erbjuda säker lagring och laddning av litiumbatterier under optimala förhållanden.

– Vanliga brandklassade skåp är konstruerade för att klara bränder som startar på utsidan av skåpet och skyddar innehållet men dessa klarar inte en brand med litiumjonbatterier som startar i skåpet. Ett skåp som förvarar eller laddar litiumjonbatterier behöver även skydda ifrån bränder som startar inuti skåpet, säger Linus Jacker, VD på DENIOS AB.

Testad och certifierad säkerhet
Litiumjonskåpen är klassificerade enligt SS-EN 14470-1 i 90 minuter för utvändig och invändig brand. Orsakas branden av ett defekt litiumbatteri inne i ett litiumjonskåp från DENIOS bildar skåpet en brandsäker kapsel som håller branden (från insidan och ut ) i 90 minuter. Detta bekräftades genom ett brandtest i enlighet med SS-EN 1363-1. Modellerna SafeStore PRO och SmartStore har också ett högkvalitativt säkerhetssystem för brandsläckning vilket utökar tiden för skyddsåtgärder vid en olycka.

– Handhar ni litiumjonbatterier i ert företag eller i hyresgästföreningen bör ni se över säkerhetsaspekterna i ett tidigt skede för att undvika termisk rusning, giftiga gasutsläpp och explosioner, avslutar Linus Jacker.

För mer information om DENIOS förvarings- och transportlösningar för litiumbatterier besök www.denios.se

Säker förvaring av litiumbatterier.
Bild: DENIOS