Nyheter

Gasbranschen formulerar färdplan för fossilfrihet

En lång rad branscher har formulerat sina färdplaner för en fossilfri framtid. Nu sällar sig också gasbranschen genom organisationen Energigas Sverige till dessa.

–Energigaser används redan i hela samhället. Som råvara och energikälla i industrin, i bilar, bussar och fartyg, för el- och värmeproduktion, ja till och med i hushållens spisar och grillar. Flexibiliteten är påtaglig, säger Maria Malmkvist, som är vd för Energigas Sverige.

Och hon fortsätter: Vi ser att energigaserna kan hjälpa till att lösa flera av de stora samhällsutmaningarna. Nu tar vi fram en färdplan för att visa hur.

Bakgrunden är regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige som har till uppgift att påskynda den svenska klimatomställningen. Olika branscher har bjudits in att ta fram sina egna färdplaner och responsen beskrivs av den nationella samordnaren Svante Axelsson som överväldigande.

Tidigare har sådana här färdplaner formulerats av bland annat Betongbranschen, Bygg- och anläggningssektorn, Cementbranschen, Dagligvaruhandeln, Flygbranschen, Gruv- och mineralnäringen, Skogsindustrin, Stålindustrin, Åkerinäringen samt Bergmaterialindustrin.

Avfall blir bränsle
Totalt används i Sverige 20 terawattimmar energigaser årligen. Trenden är att energigaserna ökar eftersom de kan ersätta olika fossila oljeprodukter. De ger bland annat minskade miljö- och klimatutsläpp. Inom gassektorn finns fossilfria alternativ som biogas, biogasol och förnybar vätgas som förväntas ta allt större plats i samhället framöver och även i gasbranschens färdplansarbete.

– Genom att tillverka biogas tar vi hand om ett avfallsproblem samtidigt som vi får fram förnybart bränsle och även näring till jordbruket i form av biogödsel, säger Maria Malmkvist.

Energigas Sverige är en medlemsfinansierad branschorganisation som arbetar för ökad användning av energigaser. Bland medlemmarna finns aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas.

Organisationens ”Grön gas 2050” visar att produktion och användning av förnybara gaser kan öka markant och utvecklas inom områdena klimatneutral industri, fossilfria landtransporter, renare sjöfart och fossilfri el- och värmeproduktion.

Grund för investeringar
– Det är oerhört glädjande att Energigas Sverige ska ta fram en färdplan för fossilfri konkurrenskraft, säger nationella samordnaren Svante Axelsson. Tydlighet om hur gasen med fossilt ursprung ska ersättas med förnybar gas underlättar förutsättningarna för omfattande investeringar i exempelvis biogas och energieffektivisering, som är viktiga nycklar för ett fossilfritt Sverige.

Bilden:
Maria Malmkvist är vd för Energigas Sverige.