Nyheter

Genombrott för Exeris övervakningsteknik

Exeri har under ett par år arbetat tillsammans med Skellefteå Kraft för att utveckla, testa och verifiera funktionen i Exeris teknik för elnäts övervakning. Efter ett omfattande test som bekräftar funktionaliteten i Exeris övervakningssystem, Smart Grid Surveillance investerar nu Skellefteå Kraft ytterligare i bolaget.

Test som genomfördes under verkliga förhållanden vintern 2018-2019 i Västerbottens inland visade att eldistributörer kan få mycket bättre förståelse och kunskap om sitt elnät med Exeris teknik. Nätövervakningen ger den kontroll som krävs för att öka leveranssäkerheten.

Efter den bekräftande utvärderingen investerar nu Skellefteå Kraft ytterligare i Exeri AB. Målet är att möjliggöra drastiskt minskade tider för elavbrott. Detta genom att få bättre insikt i vad som händer i nätet vid både störningar och normal drift.

– Arbetet tillsammans med Exeri har haft hög prioritet inom organisationen då Skellefteå Kraft har ett tydligt fokus på att korta avbrottstiderna i elnätet. Vi ser systemet som en intressant lösning för att öka leveranssäkerheten genom en bättre övervakning av elnätet säger Magnus Brodin, Skellefteå Kraft Elnät.

– Samarbetet med Skellefteå Kraft under utvecklingstiden och under de tester som gjorts har fungerat väldigt bra. Skellefteå Kraft är kända för att vara föregångare när det gäller att ta till sig ny teknik för att förbättra sin produktion och leveranssäkerhet.Vi ser mycket positivt på att de kommer med som en stor delägare i vårt bolag och ser det som en kvittens på systemets värde för elnät över hela världen, säger Magnus Karlsson, VD Exeri AB.

Fakta:
Exeri AB levererar tjänsten, Exeri – Smart Grid Surveillance, som övervakar elnät och lokaliserar fel och störningar på ett effektivt sätt. Problem och avbrott kan snabbare åtgärdas, vilket ger både ökad leveranssäkerhet och stora kostnadsbesparingar. Säkerheten ökar längs elledningarna och skapar möjlighet att arbeta förebyggande, något som inte finns idag då elnäten sköts mer eller mindre manuellt.

Den smarta elnätsövervakningen skapar stora möjligheter för elnätsleverantörer världen över. Tekniken finns sedan tidigare installerad hos flera svenska eldistributörer, däribland Skellefteå Kraft, Luleå Energi och snart också hos E.ON Energidistribution.

Exeri ingår i Arctic Business Incubator som hjälper innovativa företag att växa och nå en internationell marknad.