Nyheter

Svenska och norska klimatentreprenörer tävlar om 1 miljon EUR för att förbättra världen

Rekordmånga entreprenörer sökte till den tolfte upplagan av Postcode Lotteries Green Challenge, där 25 bidrag från hela världen nu tävlar om en pott på 1 miljon EUR för att realisera sina visioner. Bland de nominerade finns fyra svenska och ett norskt innovationsbolag som alla har den gemensamma nämnaren att vilja skapa en grönare planet.

Postcode Lotteries Green Challenge, en av världens största tävlingar inom hållbart entreprenörskap, mottog inte mindre än ca 1 200 ansökningar från hela världen, en markant ökning från tidigare år. Finalen äger rum den 3 oktober i Amsterdam där 1:a pris är 500 000 EUR, 2:a pris 200 000 EUR och 3:e-5:e pris 100 000 EUR var.

Det ökade intresset mot tidigare år visar inte bara på en tydlig trend att klimatfrågor står högt upp agendan, utan att många även är beredda att bidra för att göra skillnad. Postcode Lotteries Green Challenge är en plattform som främjar det ökade behovet.

Av de 25 nominerade finns fyra svenska och ett norskt bolag, som alla har chansen att nå hela vägen till finalen. Prispengarna ska gå till att utveckla och lansera produkter eller tjänster på marknaden som bidrar till en grönare planet.

Swedish Algae Factorys vision är att rädda världen med hjälp av skal från kiselalger. Kiselalgen som växer i kalla och mörka klimat, måste absorbera allt ljus de kan komma åt och blir därför en ypperlig tillgång för att öka effektiviteten hos solpaneler. Överskottet blir till fiskmat, och genom att använda sig av naturliga material har man även minskat koldioxidutsläppen i sin process. Swedish Algae Factory tilldelades 2017 priset som årets Climate Sover av Världsnaturfonden WWF.

Elproduktion står idag för 30% av världens koldioxidutsläpp, något TEXEL Energy Storage vill minska drastiskt. Enligt en oberoende rapport är deras lagringsteknik av solenergi den billigaste i världen. Till skillnad från dagens litiumbatterier som är väldigt dyra och måste bytas ut vart 8-10:e år, har TEXEL utvecklat en helt unik energilagring som håller i 40-50 år. Batterierna är dessutom 100% återvinningsbara och 90% billigare än litiumbatterier.

Fribi Holding AB har skapat appen BeeScanning som kan identifiera och förhindra spridningen av parasitangripna biodlingar. Bipollinering är en avgörande faktor för världens vegetation och föda, något vi idag inte skulle klara oss utan. Fribi Holding AB har en plan om att bygga ett forskningsinstitut för att öka kunskapen om och hälsan hos världens bin.

Altered Stockholm AB har utvecklat en adapter för kranar och duschar som minskar vattenmängden till 85% utan att påverka användarupplevelsen. Med de 8 miljarder kranar och duschar som finns i världen, vill Altered Stockholm AB med sina produkter omdefiniera vad vattenbesparing innebär, och hur något som är tillgängligt för få skall vara en självklarhet för alla.

När Johan Nihlén varit marknadsansvarig på Avanza i 5 år började han fundera på nästa steg i karriären och lusten att starta eget istället för att gå vidare till en liknande roll på ett annat företag var starkare.

Det var Johans svärfar, Kaj Mickos, professor i Innovationsteknik, som insåg allvaret med vattenbrist och klimatfrågan efter en resa till Kina för 10 år sedan. Han ville då hitta en enkel och billig lösning men som kunde skapa stor inverkan. Idén föddes om att uppgradera alla befintliga kranar och duschar i världen för att minska vattensvinnet. Kaj började fila på en skiss men som föll i glömska fram tills för ett par år sedan när diskussionen om att vilja skapa förändring i världen kom på tal under en familjemiddag och han bestämde sig för att damma av sin prototyp. Kaj och Johan satte sig då med den tredje medgrundaren, Mikael Abbhagen, och utvecklade den första produkten som senare introducerades på marknaden – en adapter för alla kranar som minskar vattenmängden men som bevarar användarupplevelsen.

Altereds vision är att utveckla små lösningar som kan ha en global impact. Deras produkter är möjliga att installera i majoriteten av de ca 8 miljarder kranar och duschar som redan finns i världen idag. De vill aktivt vara med och vända trenden för vattenstress och den negativa klimatpåverkan som sker idag. Långsiktigt vill Altered vara ett vattentechbolag som omdefinierar vad vattenbesparing är för alla människor i världen. Från något som idag bara är tillgängligt för några få till en självklarhet för alla.

Altered sökte till Postcode Lotteries Green Challenge för att kunna få möjligheten att nå ut med sina produkter till en bredare publik och därmed verkligen kunna påverka och göra skillnad. Om Altered vinner kommer de ta fram lågkostnadslösningar för att öka tillgängligheten och även vidareutveckla deras nya duschteknik som reducerar vattenmängden till 85% men behåller samma funktion och upplevelse, vilket i slutändan bidrar till en grönare planet.

Soil Steam A/S har skapat en maskin för att minska den höga halten av bekämpningsmedel som används inom jordbruket. Maskinen värmer upp jorden på 30 cm djup med vattenånga och dödar på så sätt svampar, ogräs och nematoder. Vattenångan bidrar även till större grödor och ökad lagringstid vilket även minskar svinnet av råvaror.

För första gången sedan tävlingen introducerades 2007 har en skandinavisk jury valts ut för att utse de svenska och norska bidragen. Ett upplägg som har varit mycket givande enligt Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF och en av jurymedlemmarna;

– Det har varit jätteroligt och utmanande att få sitta med i denna jury med så kompetenta personer, och på vägen få bli inspirerad av alla dessa innovationer som jag är övertygad kommer att göra betydande avtryck på morgondagens klimat och miljö.

Övriga jurymedlemmar är;
Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi och hedersdoktor vid Stockholms Universitet. Johan är tillsammans med Håkan Wirtén listad som en av Sveriges 101 mäktiga i Hållbarhetssverige.

Linda Burenius Magnusson, ordförande i både branschorganisationen Svensk Vindenergi och 100% Förnybart, ansvarig för Public Affairs på OX2 Group och blev i år listad som en av de 125 mäktigaste kvinnorna i Sveriges näringsliv av Veckans Affärer.

Anita Krohn Traaseth, tidigare VD på Innovation Norway med högt uppsatta positioner dessförinnan på bland annat HP och Simula Innovation och ett antal utmärkelser för sitt jobb inom informations- och kommunikationsteknik.

Jessika Kjellgren, hållbarhetschef på Novamedia Sverige som driver Postkodlotteriet.
Eva Okmian, kommunikationsstrateg och vikarierande hållbarhetschef på Novamedia Sverige som driver Postkodlotteriet.
De fem finalisterna av Postcode Lotteries Green Challenge utses i början på september och under finalen den 3 oktober i Amsterdam avgörs vem som blir vinnaren.

Faka: Postcode Lotteries Green Challenge
Funnits sedan: 2007
Antal bidrag 2019: 1 200
Prispengar: 1 miljon EUR (totalt 9 miljoner EUR sedan 2007)

Jurymedlemmar:
Anita Krohn Traaseth, Håkan Wirtén, Johan Kuylenstierna, Linda Burenius Magnusson, Jessika Kjellgren, Eva Okmian

Skandinaviska bidragen:
Swedish Algae Factory, TEXEL Energy Storage, Fribi Holding AB, Altered Stockholm AB, Soil Steam A/S

Finalisterna utannonseras: I början av september

Bilden:
Johan Nihlén och Altered Stockholm AB har utvecklat en adapter för kranar och duschar som minskar vattenmängden till 85% utan att påverka användarupplevelsen.