Nyheter

Genombrott för Ferroamps PowerShare plattform

Nätkoncessionsutredningen överlämnade på måndagen sitt betänkande ”Moderna tillståndsprocesser för elnät” (SOU 2019:30) till regeringen. Betänkandet föreslår bland annat två nya undantag i koncessionsförordningen för delning av energi och för produktionsnät.
Olof Heyman, VD för Ferroamp:
– Vi ser mycket positivt på dessa nya undantag som när de införs signifikant öppnar marknaden för Ferroamps unika och patentsökta PowerShare teknik. PowerShare möjliggör delning av både solceller,  energilager och nätanslutningar mellan byggnader. Detta är särskilt intressant för till exempel bostadsrättsföreningar som ofta har flera huskroppar och på detta sätt kan få en lönsammare kalkyl för att installera solceller, eller möjliggöra ett högre effektuttag till elbilar. Vi ser också att detta möjliggör åtgärder som minskar den lokala effektbrist som allt oftare omtalas i media och som redan idag har börjat påverka företags möjligheter att etablera sig på olika platser i Sverige. Vi vet att det är många fastighetsägare som väntat på detta besked och det känns riktigt bra att det går åt rätt håll.
Ferroamps PowerShare teknik möjliggör delning av till exempel el från solceller, energilager eller laddplatser för elbilar mellan flera byggnader. Detta ökar lönsamheten för investeringar i solceller och batterier samt medger snabbare laddning av elbilar genom högre effektuttag.
Idag har denna teknik endast installerats i särskilda fall som fallit inom ramen för nuvarande IKN-förordning som reglerar vilka elnät som får byggas utan att ha nätkoncession.
En grundprincip i ellagen är att elnät och ledningar endast för byggas av den som innehar nätkoncession för ett område, vanligtvis är detta de olika elnätbolagen i Sverige. I flera fall är detta inte praktiskt och därför finns IKN-förordningen som beskriver ett antal undantag där lokala elnät får byggas utan nätkoncession.
Utredningen har tagit vara på de brister som finns i nuvarande IKN-förordning när det gäller införande av solenergi, energilager och elbilar och särskilt de utmaningar som finns i omställningen till ett fossilfritt energisystem.
Vidare har utredningen analyserat hur regelverket kan anpassas för EU-kommissionens nya energimarknadsdirektiv (E-direktivet) och särskilt artikel 28 som beskriver att medlemsländerna skall anpassa nationell lagstiftning för att tillåta lokala energigemenskaper (Local Energy Communities) vilket PowerShare är särskilt lämpat för. Denna utredning har nu mynnat i dessa förslag som tillåter delning av energi och produktionsnät.
För att underlätta införandet av dessa nya undantag föreslår utredningen att detta sker i form av nya föreskrifter från nätmyndigheten istället för genom en förordning.