Nyheter

Mässan Teknologia 19 satsar på studerande

Nordens ledande evenemang i teknologibranschen Teknologia 19 arrangeras i Mässcentrum i Helsingfors 5–7.11. Mässans programteman speglar branschens aktuella samtalsämnen och fenomen. Över 90 % av mässans utställningsplatser har redan sålts.
På teknologimässan utlovas program på fem olika scener och på utställarnas avdelningar.
Programteman är bland annat kodning, robotik, artificiell intelligens och inlärning samt digitalisering.
På första mässdagen 5.11 riktas programmet speciellt till teknologistuderande som kan diskutera olika karriärmöjligheter med representanter för teknikföretag på utställarnas avdelningar. Programmet på scenen innehåller också infosnuttar och tal till blivande fackmän i teknikbranschen.
– Våra medlemsföretag är entusiastiska över att delta i studentdagen och välkomnar gärna studenterna till mässan. Nya människor väcker också nya idéer hos företagen, och vi upplever att det är viktigt att så tidigt som möjligt ha en dialog med dem som är intresserade av branschen. Företagen behöver en alltmer diversifierad kunskap i framtiden, säger Jan Sucksdorff, representant för Teknisen Kaupan Liitto.
Företagen har anmält sig aktivt till Teknologia-mässan. Vid evenemanget finns utställare från hela världen.
– Utställningsplatserna är nästan slutsålda och även planeringen av programmet har kommit långt, säger Annina Niemi, försäljningschef för mässan Teknologia 19.
Utöver studenter lockar Teknologia 19 ett stort antal internationella företag till mässan. Förutom Finland har utställare anmält sig från bland annat Sverige, Danmark, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Storbritannien, Polen, Ungern, Nederländerna, Italien, Portugal och Kina.
Teknologia 19 presenterar flera olika branscher inom teknik. Med finns automation, elektronik, hydraulik och pneumatik, maskinkonstruktion, plåtarbete, underhåll, AI och robotik samt IKT. Temat för evenemanget är Människa, ansvarstagande och teknik.
Startup-tävlingen och tävlingen Häpnadsväckande robotar får sin höjdpunkt på mässan
Startup-tävlingen på teknikmässan har börjat påevenemangets webbplats www.teknologia19.fi/startup. Man kan delta i tävlingen t.o.m. 31.8 varefter juryn väljer 5–7 deltagare till finalen på mässan onsdag 6.11. Vinnaren i tävlingen belönas med ett stipendium på 10 000 euro från Stiftelsen Finlands Mässa. Startup-tävlingen arrangeras i samarbete med Teknologia-mässan och Fiban Finnish Business Angels Network.
Den andra tävlingen på Teknologia-mässan är Häpnadsväckande robotar vars syfte är att öka synligheten och intresset för informations teknik, robotik och artificiell intelligens i Finland samt att uppmuntra studenterna att utan förutfattade meningar kombinera kunnande inom olika områden. Man kan anmäla sig till tävlingen på evenemangets webbplats www.teknologia19.fi/robotti-kisa. Träning för robottävlingen och eventuell kvalificering ordnas på tisdag 5.11 och finalen på onsdag 6.11. Vinnaren belönas med ett stipendium på 10 000 euro, andra plats med 5 000 euro och tredje plats med 2 000 euro. Tävlingen arrangeras av föreningen Tietotekniikan ja Elektroniikan Seura i samarbete med tidningen Mikrobitti och mässan Teknologia 19.
Vinnarna i båda tävlingarna belönas vid kvällsevenemanget på mässan Teknologia 19 på onsdag 6.11.