Nyheter

Framtidens elsystem är flexibelt

Den 6 maj öppnade Svenska kraftnät upp marknaden för frekvenshållningsreserver (FCR) för förbrukning. Ny teknik har möjliggjort lösningar som inte tidigare varit möjliga och intresset från marknadsaktörer ökar för att vara med och bidra till en säker balansering av kraftsystemet.
För att möjliggöra ett elsystem som har hög leveranssäkerhet samtidigt som balanseringen utförs på ett kostnadseffektivt sätt, behöver det säkerställas att kraftsystemet är flexibelt. Flexibilitet har varit något som historiskt varit förknippat med produktion, exempelvis vattenkraft och annan konventionell elproduktion, vilka har varit möjliga att styra och planera utifrån förbrukning. Förbrukning har dock setts som ett resultat, som inte varit möjlig att styra särskilt mycket, varken rent tekniskt eller med prissignaler.
– Vi är inne i en omställning av hela elsystemet och det innebär också nya sanningar. Förbrukning kan numera vara flexibel och ny teknik möjliggör lösningar vi inte tidigare trodde var möjliga, säger Anna Jäderström, chef för Balansmarknad på Svenska kraftnät.
Den 6 maj öppnade Svenska kraftnät upp marknaden för frekvenshållningsreserver (FCR) för förbrukning.
– Vi hoppas nu att flera nya typer av resurser kan vara med och leverera reserver framöver och därmed bidra till en säker balansering av kraftsystemet. Det är bra med en ökad likviditet på marknaderna och också att olika typer av resurser kan delta. Detta gagnar både driftsäkerheten och kostnadseffektiviteten, säger Anna Jäderström.
Svenska kraftnät kommer till hösten utreda hur möjligheter för energilager och batterier att delta i balanseringen kan förbättras. Utöver det pågår ett projekt för att möjliggöra enklare kommunikationslösningar för att rapportera realtidsmätvärden till Svenska kraftnät, något som är en viktig fråga för mindre aktörer.
– Vi arbetar med att öka kundfokus och dialog och hoppas kunna träffa många intressanta nya leverantörer och påbörja ett antal förkvalificeringar av förbrukningsresurser till FCR-marknaden, säger Anna Jäderström.
Bild: Svenska Kraftnät