Nyheter

”Från stagnation till renässans för basindustrier – vilken väg väljer Sverige”

Sedan finanskrisen har Sverige haft en svag utveckling i industrisektorn jämfört med andra västeuropeiska länder. Bland annat i Tyskland, Österrike och Finland har man återhämtat tappet i industriell produktion och ökat sin produktionsvolym – medan svensk basindustri har stagnerat.
På onsdagen presenterar forskaren och tekn.dr. Nima Sanandaji en ny rapport från Industriarbstgivarna: ”Från stagnation till renässans för basindustrier – vilken väg väljer Sverige?”. I rapporten analyserar han olika scenarion för basindustrins framtida utveckling i Sverige samt samhällsvinsten med en förnyelse för svensk basindustri.
Några av frågeställningarna är:
Hur skulle basindustrins utveckling i Sverige kunna se ut om den hade legat på samma nivå som i Tyskland, Österrike eller Finland?
Vad skulle detta betyda för jobben och välståndet i Sverige?
Vad krävs för att lyckas med industriell förnyelse?
Och vad är prislappen för industriell stagnation?