Nyheter

Tillsammans gör man plasten cirkulär

Trioplast och Stena Recycling inleder ett långsiktigt samarbete där återvunnen plast står i fokus. Insamlad plast bearbetas till pellets vid Stena Nordic Recycling Center i Halmstad som sedan används av Trioplast för tillverkning av till exempel nya påsar och bärkassar för användning inom detaljhandeln.
– Vi vill gå från 80 till 90 procents återvunnen plast i våra påsar och vi behöver en pålitlig värdekedja som garant för att få bäst kvalitet på produkterna. Genom Stena Recyclings investering i en ny plastprocess blir detta möjligt och vi bidrar tillsammans till den cirkulära ekonomin, säger Andreas Malmberg VD för Trioplast.
I samband med en kunskapsdag på temat plast vid Stena Nordic Recycling Center i Halmstad presenterades samarbetet, som är det enda i sitt slag i Sverige där uttjänt plastfilm blir till ny råvara som i sin tur blir nya produkter. Ett transparent flöde, där spårbarheten är hög.
– Vi är glada och stolta över att vår nya plastprocess levererar ett högkvalitativt material som Trioplast kan använda i sin tillverkning och därmed möjliggörs ytterligare hållbara flöden som ökar deras användning av återvunnen plast. Det är för oss ett fint bevis på vår kompetens, liksom att vi har en konkurrenskraftig produkt ett erbjuda, säger Kristofer Sundsgård, VD Stena Recycling.
Allt fler företag och industrin vill få tillgång till mer återvunnen plast i sin produktion. Samtidigt innebär exportstoppet av plastavfall till vissa länder i Asien att Europa måste bli mycket bättre på att återvinna på hemmaplan. Stena Recycling tar tillvara på den möjligheten och genom samarbetet med Trioplast får detaljhandeln i Sverige möjlighet att använda påsar och bärkassar som till största delen består av återvunnen plast. Ytterligare ett användningsområde för den återvunna plastfilmen är till förpackningslösningar inom hygienindustrin. En cirkulär hantering som minskar miljöpåverkan och skapar hållbara produkter för framtiden.
– En högre efterfrågan på återvunnet material skapar den marknad som behövs för lönsamhet, som i sin tur möjliggör utveckling av nya tekniker och lösningar. För Trioplast, som redan i dag använder 25 procent återvunnen plast i sin totala produktion, är möjligheten att snabbt och effektivt få fram materialet nödvändigt. Det ger oss förutsättningarna att satsa stort på något som kommer att ha betydelse för framtida generationer nämligen plaståtervinning i stor skala, säger Kristofer Sundsgård.
Några siffror om plast
91 procent av all plast som produceras i världen kommer från råolja Av all plast som hitintills tillverkats i världen har 9 procent återvunnits, 12 procent eldats upp och 79 procent lagts på deponi eller hamnat i vår natur och miljö.
Bara inom EU använder vi 100 kg plast per person och år.
Varje ton återvunnen plast sparar två ton CO2.
70 procent av plasten som används inom EU utgörs av 5 återvinningsbara plastkvaliteter.
Återvinningsgraden av plast är i Sverige är ca 40 procent och i EU cirka 20 procent.
Bild: Stena Recycling