Nyheter

Slitstarka aluminiumdelar on-demand med Protolabs anodiseringstjänst

Som en del av sin tillverkning on-demand lanserar Protolabs en anodiseringstjänst för att kunder ska få en fullständig process, från första design till slutlig skyddad eller dekorativ del, från en och samma leverantör.
Stephen Dyson, special operations manager hos Protolabs säger:
– Vi har vuxit snabbt eftersom kunderna ser fördelarna med att använda våra digitala tillverkningsmöjligheter för snabba prototyper och produktionsdelar on-demand.
– När vi pratade med kunderna förstod vi att om de behövde anodisera en aluminiumdel var det ofta svårt för dem att hitta och sedan hantera en leverantör. De behövde inte bara leta efter en leverantör och sedan göra en köporder. De upptäckte också ofta att leverantören bara godtog stora mängder delar i en order.
– Det är mycket logiskt för tillverkare att ha hela produktionsprocessen hos en och samma leverantör. Det innebär att de kan få sina färdiga delar levererade på bara några få dagar och vårt tekniska team kan ge råd under hela processens gång, från första design av delen till bästa valet för den slutliga anodiserade finishen.
Anodisering innebär att man applicerar en tunn beläggning som bildar ett skyddande oxidlager. Det används för att skapa en barriär mot korrosion och för att ge ökad slittålighet. Eftersom anodiseringen ger en bättre finish på ytan som sedan kan färgas, används processen även för att få dekorativa effekter.
Protolabs erbjuder två anodiseringsnivåer. För delar som behöver skydd mot svåra förhållanden tillhandahålls hårdanodisering enligt standarden ISI 10074. Om en kund vill få en vacker finish finns även dekorativ anodisering enligt standarden ISO 7599.
Tjänsten är tillgänglig för delar som tillverkats i Aluminium 6082 och 7075. Alla delarna förseglas som en del av standardprocessen, utom om de ska målas efter anodisering. I så fall ger företagets tekniska team råd till kunden.