Nyheter

Invigning av Boden Type Data Center One

Boden Type Data Center, BTDC, invigdes officiellt den 7 februari 2019 i Boden, Norrbotten. Bodens kommunalråd, Claes Nordmark, samt Erik Svensson, VD Boden Business Agency, inledde invigningstalet som kommunens representanter. Pau Rey-García, projektrådgivare talade via länk å Europeiska kommissionens vägnar.
Bodens kommunalråd Claes Nordmark sammanfattar invigningstalet:
– Genom detta EU-finansierade Horizon-2020 projekt samverkar olika kulturella, kommersiella och vetenskapliga parter med olika utgångspunkter från hela Europa, för att bygga prototypen för framtidens datacenter. Det här är europeisk samverkan när det är som bäst och det glädjer mig att Boden fortsätter vara en världspionjär inom datacenternäringen.
Projektet finansieras via Europeiska kommissionens Horizon 2020-program och utgörs av ett europeiskt konsortium bestående av fem aktörer från fyra nationer och fem länder som nu officiellt öppnat pilotanläggningen kallat Boden Type DC One. Syftet är att skapa prototypen av ett så effektivt och skalbart datacenter som möjligt. BTDC kommer att demonstrera en rad innovativa tekniska principer som används för att konstruera de mest kostnadseffektiva och energieffektiva datacentren med minimal miljöpåverkan.
Konsortiet består av datacentertekniker H1 Systems, kylleverantör EcoCooling, forskningsinstitutet Fraunhofer IOSB, forskningsinstitutet RISE SICS North samt datacenterutvecklare Boden Business Agency, som har gått ihop för att designa och validera ett framtida beviskoncept.
Seniorrepresentanter från det deltagande konsortiet introducerades för den lokala och internationella publiken, som deltog i invigningsceremonin, där deras roll i projektet framgick och publiken fick uppfattning av vilka resultat som kan förväntas av projektet i framtiden.
Anläggningen på 500 kW byggdes på mindre än 5 månader. För byggnationen användes miljövänliga resurser. Begränsat colocation utrymme är tillgängligt för test partners som vill delta.
– Detta datacenterkoncept är idealiskt för återgivning, simuleringar och andra HPC-applikationer som i kombination med den lokalt tillgängliga och 100% förnybara energin säkerligen kommer vara attraktivt för industin, säger Nils Lindh, chef för Data Center Development på Boden Business Agency.
– Vi trivs mycket bra med att arbeta med BTDC-teamet och ser fram emot den avgörande fasen av testning, demonstration och analys av den pilot site som vi skapat tillsammans, tillade Tor Björn Minde, chef för Lab, RISE SICS North.