Nyheter

Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige: ”Politikerna bromsklossen för en fossilfri industri”

Byggbranschen och övriga näringslivet ligger före politikerna när det gäller strategier för en förnybar och fossilfri industri.

– Nu är det inte näringslivet som är bromskloss. Nu är det politikerna!

De sade Svante Axelsson – nationell samordnare på Fossilfritt Sverige – till Svensk Byggtidning vid ett på onsdagskvällen av Tysk-Svenska Handelskammaren arrangerat seminarium om förnybar och fossilfri kemi- industri på World Trade Center i Stockholm City.

– Vi har tillsammans med byggindustrin tagit fram en färdplan för att bli klimatneutrala år 2045, berättade Svante Axelsson.

Ett delmål är att till år 2030 halvera användningen av fossila bränslen.

Byggindustrin har lagt en politisk beställning till riksdagen med förslag på hur det här ska möjliggöras.

Förslagen handlar bland annat om att offentlig upphandling ska premiera fossilfria processer och material och enhetliga mätmetoder. Sistnämnda för att kunna jämföra fossil användning i olika byggprojekt.

Nationell samordnare Svante Axelsson pekar dock på redan idag existerande positiva exempel som ett resultat av en fossilmedveten upphandlingsstrategi. Som Riksbyggens Viva-projekt i Göteborg.

– De har sänkt utsläppen med 30 procent i upphandlingen till det bygget.

Tillverkningen av cement och betong, där koldioxid frigörs från kalkstenen, står för en mycket stor del av byggindustrins fossila utsläpp.

Men en ohämmad övergång till trä är inte heller problemfri, betonar Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.

– Du kan inte bygga allt i trä. Det finns inte skog till det.  Man måste nog hitta någon slags mix mellan cement och trä.

Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen.

Medarrangör till Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium på World Trade Center var tyska globala kemikoncernen BASF.

Förutom Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige deltog bland annat företrädare för Volvo Group, Skogsindustrierna och politiker från riksdagens miljö- och jordbruksutskott vid onsdagskvällens avslutande paneldiskussion.