Nyheter

Ny ”solfärg” omvandlar hela huset till en källa av ren energi

Att driva bostäder med ren energi blir lättare tack vare ett växande antal innovativa teknologier och initiativ. Vissa regeringsprogram hjälper bostadsägare med den ekonomiska bördan att utrusta sina bostäder med energiproducerande solpaneler, och Elon Musks Tesla har utvecklat takplattor som dubblerar som solpaneler för att ge solenergiproduktionen en estetisk ökning, skriver siten www.futurism.com

Det är ett team av forskare från Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) som har utvecklat en färg som kan användas för att generera ren energi. Färgen kombinerar titanoxiden som redan används i många väggfärger med en ny förening: syntetisk molybden-sulfid.

Den senare fungerar mycket som kiselgelen förpackad med många konsumentprodukter för att hålla dem fria från skador genom att absorbera fukt.

Enligt en rapport på RMITs hemsida absorberar materialet solenergi såväl som fukt från omgivande luft. Det kan sedan splittra vattnet i väte och syre, samla vätet för användning i bränsleceller eller att driva ett fordon. ”

Färgen kan användas för att täcka områden som inte skulle få tillräckligt med solljus för att motivera placeringen av solpaneler, vilket maximerar egenskapen hos någon fastighet för att generera ren energi. Varje yta som kan målas – ett staket, en skjul, ett hundhus – kan omvandlas till en energiproducerande struktur.

När det här nya materialet äntligen går till konsumenterna, kommer det att gå med i den ständigt växande listan över innovativa teknologier som flyttar mänskligheten bort från fossila bränslen och mot en framtid för rena och förnybara energikällor.