Nyheter

Epiroc investerar i verksamhet för autonoma gruvlösningar

Epiroc har förvärvat en del av ASI Mining, LLC, ett amerikanskt bolag som tillhandahåller teknologiska lösningar för autonom drift av gruvfordon. 

Epiroc har förvärvat 34% av ASI Mining, som är baserat i Mendon, Utah, USA, och är dotterbolag till Autonomous Solutions Inc. Dess produkter inkluderar inbyggd hårdvara och mjukvara som gör fordon autonoma såväl som mjukvaruplattformar för styrning av autonoma flottor inom olika gruvtillämpningar. Lösningarna integreras med olika mobila gruvmaskiner, oavsett fabrikat eller modell, och används av gruvkunder globalt. Verksamheten beräknas ha intäkter under 2018 på över MSEK 55.

Investeringen i ASI Mining är del av vår strategi att expandera inom automation och interoperabilitet i gruvsegmentet, säger Helena Hedblom, Epirocs Chef Gruv och Infrastruktur. Detta är framtiden inom gruvindustrin, och det starka teamet på ASI Mining har utvecklat banbrytande lösningar som kommer att stärka Epirocs möjligheter att ytterligare förbättra produktiviteten och säkerheten för kunder globalt.

Köpeskillingen är inte materiell i förhållande till Epirocs börsvärde och offentliggörs inte. ASI Mining kommer att drivas som ett separat bolag delvis ägt av USA-baserade Epiroc Drilling Solutions LLC. Intäkter och rörelseresultat kommer inte att konsolideras.