Nyheter

Stora Enso: Ännu ett kvartal med lönsam tillväxt

Omsättningen ökade med 3,0 % till 2 585 (2 509) MEUR vilket gör kvartalet till det sjunde i rad med ökad omsättning. Ökningen berodde främst på fördelaktiga priser och en aktiv styrning av produktutbudet.
Det operativa rörelseresultatet ökade med 23,4 % till 358 (290) MEUR på grund av fördelaktiga priser och en aktiv styrning av produktutbudet.

Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström kommenterar resultatet för tredje kvartalet 2018

– Vi har nu redovisat vårt sjunde kvartal i rad med ökad försäljning. Med en omsättningsökning på 3 %, eller nästan 5 % exklusive det avyttrade Puumerkki-bruket, fortsätter vi vår resa med hållbar, lönsam tillväxt. Vi ser hur vår aktiva styrning av produktutbud och prissättning ger resultat. Trots utmaningar för divisionen Consumer Board levererar vi en förbättring av det operativa rörelseresultatet med över 23 % och en operativ rörelsemarginal på nästan 14 %. Det visar hur stark vår portfölj är. Med detta i beaktande förväntas det operativa rörelseresultatet bli klart högre 2018 jämfört med 2017.

Omsättningen för fjärde kvartalet 2018 förväntas bli något högre än de 2 585 MEUR som redovisats för tredje kvartalet 2018. Det operativa rörelseresultatet förväntas bli i nivå med eller något lägre än vinsten på 358 MEUR som redovisas för tredje kvartalet 2018.

Produktionsrestriktioner för obestruket finpapper vid Nymölla-bruket förväntas påverka resultatet negativt med 10 MEUR under fjärde kvartalet 2018. Restriktionerna är en följd av att vattennivån är för låg i den närbelägna sjö som förser bruket med vatten. Påverkan från årliga underhållsstopp under fjärde kvartalet beräknas bli ungefär lika stor som under tredje kvartalet 2018. Effekterna av detta ingår i ovan uppskattade siffror.

 

Divisionerna Consumer Board, Packaging Solutions, Biomaterials och Paper redovisade ökad omsättning. Packaging Solutions, och Biomaterials redovisade rekordhöga operativa rörelseresultat. Wood Products divisionen hade ett operativt rörelseresultat som var rekordhögt för ett tredje kvartal. Under kvartalet sticker divisionen Paper ut med stark omsättningsökning, solid lönsamhet och ett stabilt kassaflöde.

– Vi fortsätter att stärka vår balansräkning och kvoten nettoskuld/EBITDA minskades från 1,6 till 1,1. För femte kvartalet i rad ligger avkastningen på sysselsatt kapital långt över vårt strategiska mål. Totalt sett är vi på rätt väg.

– Transformationstakten fortsätter att vara hög. Investeringen i en ny enhet för korslimmat trä (CLT) vid Gruvöns sågverk fortskrider enligt plan. Vi investerar också i ett kompetenscenter för biokompositer för att ytterligare skynda på ersättningen av fossilbaserade plaster med förnybara material, säger Karl-Henrik Sundström.