Nyheter

Vattenfall förvärvar ytterligare ett vindkraftsprojekt

Vattenfall har förvärvat vindkraftsprojektet Vargträsk i Åsele och Lycksele kommuner i Västerbottens län. Projektet omfattar upp till 21 vindkraftverk och har potential att producera förnybar energi till ca 50 000 hem. Vindkraftsparken planeras tas i drift 2021-2022.

Projektet Vargträsk har förvärvats från Nordisk Vindkraft. Tillståndet vann laga kraft i oktober 2016 och medger upp till 21 vindkraftverk. Den installerade effekten kommer att uppgå till ca 80 MW. Vargträsk kan årligen komma att producera hushållsel till ca 50 000 hem*, men ett slutgiltigt investeringsbeslut planeras att tas först 2020.

– Som en del av vår strategi att växa inom förnybar energi är förvärv en av flera möjliga vägar att gå. Närheten till vindkraftsparken Blakliden/Fäbodberget, som vi nu bygger, och den befintliga vindkraftsparken Stor-Rotliden kommer att ge oss tydliga synergieffekter. Från ett nationellt perspektiv ger detta västerbottniska kluster ett betydande tillskott av förnybar energi , säger Daniel Gustafsson, chef vindkraftsutveckling på Vattenfall Vind Sverige.

– Vattenfall ser positivt på den svenska vindkraftsutvecklingen och har ambitioner att utöka sin portfölj med ytterligare projekt. Projekt Vargträsk är ett led i detta där vi tar vid efter 10 år av projektutveckling från Nordisk vindkraft med ambition att påbörja detaljprojekteringen, upphandling samt inleda samarbeten med lokala företag, säger Karl-Johan Hellblom, Vattenfalls projektledare för Vargträsk och Blakliden/Fäbodberget.

– Vi ser de naturliga synergierna för Vattenfall med projekt Vargträsk och är stolta över att lämna över ett välutvecklat projekt till dem. Vi önskar Vattenfall all lycka med den fortsatta projekteringen, säger Matilda Afzelius, VD på Nordisk Vindkraft.

Nyligen förvärvade Vattenfall projektet Klevberget i Ånge kommun, också det med alla tillstånd klara. Dessutom pågår byggnationen av Blakliden/Fäbodberget vindkraftspark Åsele och Lycksele kommuner. Med totalt 84 vindkraftverk kommer den att bli en av Sveriges största vindkraftsparker på land.