Nyheter

Skogsägare nekas avverka skog

När Björn Hansols skulle avverka ett skogsskifte bedömdes det som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Nu har han gått med på deras inlösen, efter att ha kämpat i ett år, skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida.

– Plötsligt får jag inte bruka min egen skog. Jag förstår inte hur man kan sätta sig över äganderätten på det här sättet, säger Björn Hansol till Svenskt Näringsliv.

I augusti förra året gjorde Björn Hansol en så kallad stämpling, när träden väljs ut för avverkning, på ett cirka tre hektar stort skifte. Han fick flera bud på virket och ställde i ordning en ny vändplan inför avverkningen. Inkomsten från avverkningen skulle återinvesteras i gården och bland annat gå till ett nytt tak på ladugården.

Det fanns en färdig plan för alltihop. Då ringde en kvinna från Skogsstyrelsen och sa att de hade hittat skyddsvärda objekt i min skog. Det var en privatperson som hade tipsat dem om att skogen var gammal och värd att skydda.

Vem som har tipsat Skogsstyrelsen vet inte Björn Hansols, men i och med att hyggesanmälningar är offentliga handlingar så gissar han att det finns personer som har satt i system att anmäla.

Han bad om en ny bedömning och Skogsstyrelsen skickade ut en ny inspektör, som kom till samma slutsats som den första: Skiftet är en så kallad nyckelbiotop och därför skyddsvärd, enligt Skogsstyrelsens bestämmelser.

Men efter att ha slagits mot Skogsstyrelsen i ett år har nu Björn Hansols valt att acceptera ett bud för inlösen.

– Jag orkar inte bråka mer. Inlösen är i grunden samma pengar som jag hade fått för avverkningen och sedan får man ytterligare 25 procent för att man lämnar skogen i alla tider. Jag anser att det är alldeles för lite, i jämförelse med att avverka, plantera ny skog och få full tillväxt så äts de där 25 procenten upp ganska snart.

– Jag förstår inte hur man kan sätta sig över äganderätten på det här sättet och säga att skogsägare inte får bruka sin egen mark. Och jag får betalt nu, men de som tar över efter mig då? Skogen blir ju värdelös, avslutar Björn Hansol.