Nyheter

Gemensamt initiativ för en hållbar vindkraftsutbyggnad

Energimyndigheten och Naturvårdsverket ska tillsammans ta fram en strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad. Uppdraget presenteras idag av Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén tillsammans med Naturvårdsverkets motsvarighet Björn Risinger under ett framträdande på konferensen Vind 2018.

Strategin kommer bland annat att undersöka hur vindkraftsutbyggnaden hanteras i dag och ta fram förslag på vad som skulle kunna utvecklas för att göra en hållbar storskalig utbyggnad möjlig. I uppdraget ingår även att titta på olika möjliga utbyggnadsscenarier. Strategiarbetet kommer att ledas av myndigheternas respektive generaldirektör och bedrivas i bred samverkan och dialog med berörda myndigheter och andra aktörer.

–Arbetet kommer att bli omfattande och kräver dialog och samarbete mellan många olika samhällsaktörer, men jag vet att det finns en vilja och ett driv i både näringsliv och offentlig sektor för att skapa ett långsiktigt hållbart energisystem och samhälle, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Sverige har högt ställda klimatambitioner och mål om en 100 procent förnybar elproduktion till år 2040. För att nå dit krävs en kraftsamling där både myndigheter och andra intressenter bidrar. Det kommer att kräva både breda insatser och nytänkande – och pröva myndigheternas förmåga att samverka.

–100 procent förnybar elproduktion kommer att kräva en betydande och hållbar utbyggnad av svensk vindkraft. Tillsammans med Naturvårdsverket tar vi nu initiativet för att göra den resan möjlig, säger Robert Andrén.

Uppdraget ska redovisas i början av år 2020.