Nyheter

Boliden: Starkt kvartal med hög produktion

Bolidens tredje kvartal präglades av hög produktion. Betydligt lägre metallpriser jämfört med det andra kvartalet påverkade resultatet negativt. Försäljningsintäkterna i perioden var 12 510 (11 628) MSEK och rörelseresultatet före omvärdering av processlager var 2 020 (1 744) MSEK.

– Ett starkt kvartal trots lägre metallpriser. Produktionen har generellt sett varit stabil även om vissa störningar förekommit. I Aitik har den nya krossen varit framgångsrik medan höga halter i Garpenberg bidragit till resultatet, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Resultatförsämringen inom Gruvor mot föregående kvartal berodde på lägre metallpriser och lägre produktionsvolym. I Tara påverkades produktionen av planerat underhåll och i Bolidenområdet var halterna betydligt lägre jämfört med såväl andra kvartalet som föregående år. I Aitik har den anrikade volymen ökat både jämfört med föregående kvartal och ifjol, efter att den nya krossen tagits i drift. Den anrikade volymen i Garpenberg och Kylylahti var stabil på höga nivåer. Kevitsas anrikade volym var i nivå med andra kvartalet men lägre än föregående år då malmen var ovanligt lättmalen.

Resultatförsämringen inom Smältverk mot föregående kvartal berodde främst på lägre metallpriser. Kopparproduktionen i Rönnskär var i nivå med både andra kvartalets och fjolårets nivå. Harjavaltas kopparavverkning ökade något jämfört med föregående kvartal medan produktionen av nickel i skärsten var på en stabil och hög nivå. I Kokkola minskade produktionen av zink jämfört med andra kvartalet på grund av låga utbyten. I Odda medförde planerat underhåll att avverkningen var lägre än föregående kvartal.